Elismerte az ukrán felkelők egyik parancsnoka, hogy volt Buk-rakétakilövőjük

2014 július 23., szerda 18:16
58

Alexander Kodakovszki, a Vosztok zászlóalj vezetője, és a kelet-ukrajnai oroszbarát felkelők egyik vezetője elismerte a Reuters riporterének, hogy a felkelők valóban kaptak egy Buk-rakétakilövőt. Kijev és a legtöbb nyugati megfigyelő azt állítja, hogy egy ilyennel lőtték le a Malaysian Airlines MH17-es járatát július 17-én Kelet-Ukrajna fölött.

Kodakovszki szerint a fegyver az oroszoktól érkezett, de a lázadóvezért szerint már nincs a felkelők kezében, valószínűleg visszaküldték Oroszországba, amikor hallottak a tragédiáról. Bizonyára így akarták eltüntetni a rájuk nézve kedvezőtlen bizonyítékot.

Kodakovszki nem mondta ki, hogy a maláj utasszállítót is a Bukkal lőtték le, viszont a Guardian szerint, amikor az azóta lelőtt két ukrán katonai gépről kérdezték, úgy beszélt, mintha a civil gépet és a katonaiakat is ugyanazzal a Bukkal lőtték volna le.

Ennek ellenére nyilatkozata alatt végig az ukrán hatóságokat hibáztatta a tragédiáért, amiért hagyták, hogy polgári gépek is repüljenek a háborús zónában. Kodakosvszki szerint az ukrán kormány tudta, hogy a felkelőknek megvan a technológiájuk arra, hogy ilyen magasságban is lelőjenek gépeket, mégsem tette semmit annak érdekében, hogy megvédje a légterében a civileket.

Kodakovszki előtt még egyik lázadó sem ismerte el a Buk birtoklását, bár vallomását kompromittálhatja, hogy a legújabb hírek szerint megromlott a viszonya Igor Sztrelkovval, a donyecki lázadók legfőbb vezetőjével. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt