Gyerekek megerőszakoltatása ünnepélyes köntösben és legálisan: a gyermekházasság

2014 július 24., csütörtök 9:44
194

Több mint 700 millió nő él ma a világban, akit gyermekfejjel adtak férjhez. Közülük minden harmadik, körülbelül negyedmilliárd ma felnőtt nő még nem töltötte be a tizenötödik életévét a saját esküvője napján. Az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF hétfőn hozta nyilvánosságra a legújabb adatokat a gyermekházasságokról, amelyek Délkelet-Ázisában és a szubszharai térségben a leginkább elterjedtek. A jelentésből az is kiderül, hogy bár a felvilágosító kampányoknak köszönhetően harminc év alatt harmadával csökkent a nőinemiszerv-csonkítások száma,

a világon így is 125-140 millió nő él roncsolt nemi szervvel.

Londonban a brit miniszterelnök, David Cameron fővédnökségével kedden kezdődött meg a Girl's Summit, az UNICEF és a brit kormány közös rendezvénye, melynek két fő témája a gyermek- és kényszerházasságok, illetve a nőinemiszerv-csonkítások elleni küzdelem.

Hogy ezek miért olyan fontos kérdések Nagy-Britanniában?

A gyermek- korai és kényszerházasságokat tiltó törvényt júniusban fogadta el a brit parlament, akár hétéves börtönbüntetésre is ítélhetik, aki ilyesmiben részt vesz. Kicsit hihetetlen, de évente ezer-ezerötszáz ilyen esetet derítettek fel az országban, az áldozatok 82 százaléka nő volt, minden nyolcadik még a 16. évét sem töltötte be.

Azt is nehéz elhinni, hogy az Európai Unióban a női nemi szerv megcsonkítása (FGM) gyakorlatilag mindennapos,

és körülbelül félmillió megcsonkított nő él a tagországokban.

Magyarországon 170-350 olyan nő élhet, aki fiatal lány korában átesett ezen a beavatkozáson. A európai áldozatok jelentős száma miatt nemrég az Európai Bizottság indított kampányt a nők megcsonkítása ellen.

A brit közegészségügyi szolgálat felmérése szerint az elmúlt öt évben csak Londonban több mint négyezer nő került roncsolt nemi szervvel kórházba. Többségük első- vagy másodgenerációs bevándorló. Szakértők szerint naponta nyolcezer lányt tesznek többé-kevésbé képtelenné a szex élvezetére, közülük kettő a brit fővárosban szenvedi el ezt a tiltott és veszélyes beavatkozást.

GirlSummit_Q-Neshwa

Korábban már megírtuk, hogy ennek a kegyetlen szokásnak, ami világszerte és mintegy naponta nyolcezer lány életét teszi tönkre, semmi köze vallási előírásokhoz. Muszlimok és keresztények körében egyformán előfordul annak ellenére, hogy a legtöbb országban tiltja a törvény. A csonkítással azt próbálják biztosítani, hogy a lányok ne éljenek nemi életet a házasságuk előtt, illetve később ne kövessenek majd el házasságtörést. A csonkítás célja, hogy a nők ne tapasztalhassák meg a szexualitás örömét.

Megoldás? A fent sorolt kampányok és figyelemfelhívó akciók mellett a felvilágosítás és a lányok oktatása lehet az egyetlen igazán hatékony útja mind a gyerekek férjhezadása, mind a női nemi szervek csonkításának a problémájára. Ahol a tudatlanság fala áttörhető, ott a csonkítások is visszaszorulnak. Az oktatás a kulcsa a legtöbb fejlődő világbeli problémának. Az elmúlt 2 percben 52 gyereklányt kényszerítettek férjhez valahol a világban. Ha ezek a lányok legalább 8 évet tanulhattak volna, talán csak tizenhárman lettek volna gyerekfejjel asszonyok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt