Allergiások, lehet letérdelni a rajthoz!

allergia
2014 július 28., 10:44

Bár az ÁNTSZ 29. heti jelentése alapján (itt van, pdf-ben) még nincs itt az igazi parlagfűszezon, azért én azt javaslom, akinek be szokott válni a tünetek megjelenése előtt elkezdett bogyószedés, lassan átnyomhatja az első tablettát az alufólián. Ezt tegnap fotóztam, Budapesttől 50 kilométerre:

Szóval alakul a dolog, pillanatok kérdése, hogy a kis drága amerikai növénykék elkezdjék okádni a pollent a levegőbe. Törvények és kemény büntik ide vagy oda, a helyzet pont ugyanaz, mint mindig: bármennyire gondosan is húzgálják ki a polgárok házaik körül a tízcentis parlagfüveket, az óriási mezőgazdasági területeken gyönyörű, méteren felüli példányok virulnak háborítatlanul, ezerhektárszám.

Magyarosan abszurd, hogy bár 15 ezertől ötmillióig lehetne büntetni a népeket parlagfű-nembántásért, a valóságban a lakott területek határánál burjánzó parlagfű-ültetvények miatt az egész büntetéssel riogatásnak semmi értelme. Nézzétek, hát nem gyönyörű, ezen a kis területen sűrűbb a parlagfű, mint a kultúrnövény (ez esetben szotyi):

Egyébként nem feltétlenül kell utálni a növényt, bár az emberi immunrendszerrel van egy kis kellemetlen interferenciája, valójában tök hasznos jószág. Pionír faj, tehát technikailag a sivár területeket készíti elő más növények számára. Ha egy stabil vegetációjú talajt megbolygatunk, bárhol az országban, a széleskörű talajfertőzöttség miatt valószínűleg ő lesz az első, aki kibújik a következő tavaszon. De utána, ha hozzá sem nyúlunk semmihez, akkor is illedelmesen eltűnik 1-2 év alatt magától, és átadja a terepet más növényeknek. Ellenben ha mégis hozzányúlunk a földhöz - és ugye a szántóföldeken minden évben mindent kiirtunk teljesen, miután hagytuk beérni, magot hozni a kultúrnövényt ÉS a parlagfüvet - akkor a következő évben megint a parlagfű jelentkezik.

Nincs mit tenni, legfeljebb a közmunkásokat lehetne kiküldeni rájuk kapával vagy dobócsillaggal, de addig muszáj együtt élnünk vele. Én is allergiás vagyok rá, de már nem gyűlölöm. Ilyen jó haverok vagyunk - bár egy héten belül már garantált az éjszakai nem alvás és a heti 3x100 zsepi:

Szóval pár nap, és indul a buli, aztán még pár hét, és beindulnak a kukorica- és napraforgó-kombájnok, amikor is óriási pollenfelhők kerülnek a levegőbe és eljő az Armageddon. Xyzal, Claritin, Zyrtec: ki mit szeret, éljen vele!

Aki meg amolyan házmester-típus, itt tehet felbejelentést parlagfű-termesztők ellen. Macerás lesz, regisztrálni kell, meg minden, de hát a Kádár-korszakban sem volt egyszerű 3/3-asnak állni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.