Az ultraortodox zsidó körülmetélés okozhat herpeszt a csecsemőknél

vallás
2014 július 29., 15:45
comments 289

Van a körülmetélésnek egy speciális módja, amit az ultraortodox zsidóknál alkalmaznak. A lényege, hogy a móhel, miután körülmetélte a 8 napos csecsemőt, vért szív ki a szájával a péniszből.

A módszerrel régóta gondok vannak, 1837-ben már közegészségügyi válságot okozott a bécsi zsidók között. Már akkor is volt szó arról, hogy többé nem alkalmazzák.

Az a baj vele, hogy mind a baba a móheltől, mind a móhel a babától súlyos betegségeket kaphat el. A babára nézve leginkább a herpesz jelent veszélyt.

Most egy tanulmány kimutatta, hogy ez a körülmetélési módszer tényleg nagymértékben növeli a herpesz kialakulásának esélyét az újszülötteknél. A közelmúltban két kisfiú megbetegedéséről számolt be a New York-i média, az egyik 16, a másik 17 napos volt, amikor felfedezték rajta a fertőzést.

2012-ben a New York-i kormányzat évi 3600-ra becsülte az ilyen ultraortodox körülmetélések számát, de a móhelek szerint inkább 5000 és 10000 között lehet ez a szám.

A csecsemők születésükkor ellenállók a herpeszvírussal szemben, de ebben az esetben vérbe kerülve olyan erős a vírus hatása, hogy a gyerekekkel született védelem keveset ér. A csecsemőkorban elkapott herpesz akár maradandó agykárosodást is okozhat, de az sem ritka, hogy belehalnak a gyerekek.

Nem kötelező

A zsidó vallás szabályai szerint nem is lenne kötelező ezzel a módszerrel végezni a körülmetélést, mégis vannak közösségek, ahol ez számít bevettnek. A szülők megbélyegzésnek teszik ki magukat és gyermeküket, ha nem így metéltetik körül a csecsemőt.

Szakértők szerint viszont nagyobb gond az, hogy még is rengeteg olyan fertőzéses eset lehet, amit nem jelentenek be megfelelően. Az ortodox móheleknek óriási tekintélyük van, így ha a szülők bejelentik a gyermekük fertőzését, ismét a közösség rosszallásával kell szembenézniük.

Ugyanez a helyzet a kórházakkal is, a Daily Beast részletes cikke szerint például New Yorkban, a brooklyni Maimonides kórházban is lehetnek olyan esetek, melyek elhallgatásában a személyzet is érdekelt lehet, mert az ortodox zsidó közösségnek a kórház irányítására is nagy befolyása van.

Mégis csinálják

Ezért nehéz a közösségen kívülről beavatkozni: Michael Bloomberg polgármestersége alatt New York megpróbált kezdeni valami a dologgal, de csak általános közlemények megfogalmazásáig jutottak, máris felzúdult a new yorki zsidó közösség. Bloomberg elmondta azt is, hogy a kormány semmiképp sem akarja megszabni, hogy ki hogyan gyakorolhatja a vallását, mégis az ő idejében fogadta el a városvezetés a legkeményebb szabályozást az ilyen körülmetélés ellen: bevezettek egy szülői beleegyezési nyilatkozatot, a formanyomtatvány pedig részletesen leírta az eljárás kockázatait.

De a szülőkre sem lehet kenni a felelősséget a fentebb már leírt dilemmák miatt.

Az ortodox zsidó vezetők és közösségeik megosztottak a témában, vannak, akik ellenzik a vitatott körülmetélési módszert, de néhányan nyilvánosan támogatják is. Az Agudath Israel of America nevű háredi ultraortodox szervezet vezetője például azt mondta az eljárásról:

"semmivel nem veszélyesebb, mint síelés vagy mint átmenni az utcán Manhattanben."

(TheDailyBeast)

(A címlapi képen egy háredi család van, és a Wikipediáról szedtem le.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.