Fennáll a gyanú, hogy a kormánynak büntetőfeljelentést kell tennie a norvég civil pénzek miatt

POLITIKA
2014 július 29., 19:26
comments 54

Az ATV Hírvita című műsorában ült egy asztalhoz Csepreghy Nándor helyettes államtitkár és Nun András, a Norvég Civil Alap támogatásairól döntő konzorcium egyik alapítványának, az Autonómia Alapítványnak vezetője. A téma természetesen a kormány hónapok óta zajló harca volt a hazai civil szervezetek és a norvég támogatási pénzek elosztási módja ellen.

Ha valakinek van 25 perce erre, érdemes végignézni a beszélgetést, sok minden kiderül belőle a hazai civil szektor működéséről és a kormány hozzáállásáról is.

Abban nem közeledtek az álláspontok, hogy van-e joga a Kehi-nek vizsgálódnia a támogatási pénzek ügyében. Ennek kulcsa, hogy a norvégok által nyújtott támogatások közpénznek számítanak-e Magyarországon.

Csepreghy felemlegette azt az esetet is, amikor Gulyás Márton épp az ATV-ben beszélt arról, hogy norvég pénzből szerveztek tüntetést Lázár János lépései ellen. Nun szerint pedig éppen az állampolgároknak és civileknek joga és kötelessége, hogy közügyekben hallassa a hangjukat, és az démonizálva van Magyarországon, ha valaki politikával foglalkozik. Pedig épp ez lenne a civilek dolga.

A helyettes államtitkár később elnézést kért azért, mert korábban szélhálmos gittegyletnek nevezte a pénzeket kezelő szervezeteket. Csepreghy szerint ez szerencsétlen megfogalmazás volt, mert elvitte a vitát egy személyeskedő irányba.

Ugyanakkor kitért arra, hogy a kormány nem fog meghátrálni:

„Le fog zárulni a Kehi vizsgálat szeptember közepén, végén és lesz egy tiszta helyzet, ami azt fogja mondani, hogy vagy újra tudjuk tárgyalni Norvégiával ezeket a feltételeket, vagy nem”

- mondta el Csepreghy, aki hozzátette, hogy a minisztertől (itt korábban miniszterelnök szerepelt, a hibáért elnézést kérünk) azt a tájékoztatást kapta, hogy időközi jelentések alapján fennáll az a gyanú, amit szerintük az Ernst&Young jelentése is megerősített, miszerint „büntetőfeljelentést kell a kormánynak tennie” az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt