A viharos gyorsaságú Holman fiú viharos gyorsaságú tündöklése és bukovárizálódása

bűnügy
2014 július 31., 08:44
comments 96
  • Tegnapi délután bonbaként robbant  hír: elfogták a Holman Endrét, a Generál Média volt vezér- és/vagy ügyvezető igazgatóját.
  • Holman azután menekült el az országból, hogy Portik Tamást, a népszerű olajmaffiózót 2012-ben lekapcsolták.
  • Portik letartóztatása után néhány hónappal látványos kommandósakcióval vették őrizetbe Holman Endre bátyját, Jánost Hódmezővásárhelyen.
  • Endre ekkor már Szingapúrban volt, onnan irányította még működőképes cégeit.
  • Kedden Szingapúrból Németországba próbált repülni, de a hatóságok felismerték, és elfogták.
  • A hódmezővásárhelyi Holman nem csak Portikkal, de csúcspolitikusokkal is üzleti kapcsolatba került.

Holman 2000-ben mintegy viharos gyorsasággal, kvázi forgószélként tűnt föl a magyar média viharos égboltjának tengerén. A kis underground csöcsös-pinás oldalacskából a legnagyobb forgalmú magyar weboldalak közé emelkedő Mellesleg.hu kiadója volt az első pornószájttulajdonos, aki megpróbált benyomulni a mainstream, full legális online-médiapiacra. Egyre inkább hagyományos magazinná gyúrogatta a Mellesleget, már amennyre tellett, de a bénácska cikkek mögött azért a videókon fáradhatatlanul zakatoló análvonat szállította a kattintásokat.

Az online kiadói iparnak ekkor kellett megváltoztatnia az auditálási módszereket, mert a Holman-féle oldalak gyorsan a nézettségi statisztikák élére ugrottak. Pletykák ugyan keringtek arról, hogy milyen ügyeskedésekkel nyomják föl a látogatottságot, milyen kattintófarmokat működtetnek, de bizonyítani sosem tudta senki.

photo_camera .

Mint ahogy arról is csak találgatások voltak, hogy milyen pénzből épít villámgyorsan online médiabirodalmat az addig ismeretlen, alig húszéves hódmezővásárhelyi fiatalember. Holman 1978-ban született, műszaki szakközépiskolát végzett, utána a Gábor Dénes Főiskolára járt, mellette mindenféle számítógépes grafikai munkákkal próbálkozott, webmester is volt egy szegedi cégnél, és üzemanyag-kereskelmi vállalkozásoknak is dologozott.

Viharos gyorsaságú terjeszkedés

Holmanék hatalmas ambícióval és jól láthatóan jelentős anyagi forrásokkal kezdtek terjeszkedni Generál Média névre keresztelt cégükkel. Egymás után indították vagy vásárolták föl a különböző weboldalakat. A kezdetekkor a Mellesleg mellett a jojatek.hu volt a legsikeresebb kattintásgyáruk, aztán jött a Chat.hu és a többi. Szinte minden szegmensben megpróbáltak nekimenni a magyar online médiapiac legnagyobb szereplőinek.

Megpróbálták megvenni az Origótól (Magyar Telekomtól) az akkoriban még hatalmas Iwiwet. Nem kapták meg, hiba ígértek hatalmas összeget. Viszont elindították a konkurens MyVipet. Megpróbálták megvenni a Playboyt, nem kapták meg, elindították a Gentlemen magazint. Holman egyetlen rohammal leigazolta egyszer a Nemzeti Sport Online teljes csapatát, hogy Sporthíradó néven indítson oldalt. (Néhány hónap múlva aztán szélnek eresztette a szerkesztőséget, miután nem nagyon akarta fizetni a béreket.) Az ingatlanok.hu-val az akkor már erős piaci pozíciókkal rendelkező ingatlan.com-ot próbálták megszorítani.

A Generál Média csúcsformájában több mint negyven webes kiadványt jegyzett.

Annak ellenére, hogy hatalmas pénzeket öltek a terjeszkedésbe, és némelyik szájtjuk (például a MyVip, jojatek.hu, chat.hu) viszonylag nagy látogatottságot is produkált, a Generál Média egyik kiadványa sem volt igazán sikeres a legális piacon. Tartalmilag sem voltak túl erősek, és a hirdetési piacon sem tudtak jelentősebb bevételeket szerezni.

Viharos gyorsaságú maffiózódálódás

Az üzletileg is túl kockázatosnak tűnő, módszereiben is túl agresszív, szokatlan terjeszkedés és Holman az indokoltnál sokszor magabiztosabb tárgyalási stílusa elindította a pletykákat, hogy a hódmezővásárhelyi  webbirodalom mögött nem egészen tiszta pénzek állhatnak. Találgatni nem sokáig kellett, mert az egyre magabiztosabbá és agresszívebbé váló ügyvezető igazgató egy-egy tárgyaláson bizonyos kérések vagy ajánlatok nyomatékosításaként be-bedobta Portik Tamás nevét.

Portik a kilencvenes évek hírhedt olajos maffiózója, több leszámolási ügyben is előkerült a neve, évekig bújkált, de máig tisztázatlan módon, 2002-2003-ban megszűnt ellene minden eljárás. 2012-ben aztán, egyébként teljesen váratlanul, látványos kommandósjelentek közepette vették őrizetbe, és több gyilkossági ügyben új eljárást indult ellene.

Holman és Portik annak idején nem is nagyon titkolta, hogy üzleti kapcsolatban áll.

Többször együtt jelentek meg nyilvános szórakozóhelyeken, és Portik gesztusai afelől sem hagytak kétséget, hogy ez nem két egyenrangú fél kapcsolata.

Viharos gyorsaságú viharkeltés

Holman 2010-re annyira megerősödött, hogy két nagyobb botrányba is bátran belement.

2010 tavaszán eléggé szervezettbűnözős tempóval betámadta az akkor már tizenöt éves Média Hungária konferenciát,

megpróbálta „átvenni” az egyébként sikeres üzletet, majd amikor nem sikerült, el akarta lehetetleníteni. Lefoglalta a konferenciának egy évtizede helyt adó hotelt, majd a környékbeli összes szálláshelyet és lehetséges konferenciahelyszínt. Érdemes megnézni a Kreatív videóját az ügyről, Holman itt már klasszikus maffiatempóban nyomja: megmondja mennyi az általa kinézett vállalkozás nyeresége (persze hazudik), és hogy mit kéne azzal csinálni. Fantasztikus pillanat volt még (látható a videón), amikor a végül más helyszínen megrendezett Média Hungária konferencián megjelentek a Holman által felbérelt, seggig érő miniszoknyát és cilindert viselő hoszteszek, hogy a résztvevőket átcsábítsák a Generál Média rendezvényére.

Viharos gyorsaságú ingatlanbiznisz bannerekért

A másik ügy: még ugyanebben az évben a Generál Média bannerekért, tehát barterben vásárolt meg egy iskolaépületet Hódmezővásárhelyen. A helyi ellenzék tiltakozását leintette Lázár János polgármester, azt mondta, szerinte ez jó üzlet, és külön öröm, hogy egy ilyen remek, korszerű helyi technológiai vállalkozás (akkoriban még nem volt olyan népszerű a startup kifejezés) erősödik. A Generál Média biztosan jó üzletet csinált: az

egyetlen fillér készpénz nélkül megszerzett épületre rögtön hatvanmillió forintnyi jelzáloghitelt tudott fölvenni egy helyi takarékszövetkezettől.

Viharos gyorsaságú frakcióvezetői szálak

Holman ezekben az időkben (a kormányváltás után) már nem csak Portikhoz, de a kormánypárthoz, konkrétan a Fidesz akkori frakcióvezetőjéhez, Hódmezővásárhely polgármesteréhez fűződő kapcsolatát is egyre gyakrabban emlegette tárgyalásain. A szervezett bűnözői körökről szóló pletykákra pedig már direkt rájátszott, egy médiaipari fogadáson például az amerikai maffiafilmek stílusában, Al Capone-fazonban jelent meg, amit sokkal többen véltek fenyegető gesztusnak, mint jól sikerült tréfának.

A mostani elfogás is gyorsan elindíthatja a spekulációkat: a Lázárhoz és Portikhoz egyszerre köthető Holman-ügy jó szolgálatot tehet az időközben szubminiszterelnökké emelkedett volt hódmezővásárhelyi polgármester ellen kibontakozó offenzívában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.