Köthet a kormány bármilyen stratégiai szövetséget vállalatokkal, ha ott vannak a globális szempontok

gazdaság
2014 augusztus 06., 13:46
comments 58

Nagyjából beárazta Navracsics Tibor, hogy mennyit érnek a kormány stratégiai megállapodásai, amiből negyvenötöt kötött a nemzetgazdaság teljesítményéhez jelentősen hozzájáruló vállalatokkal.

Azonban ha valaki minimálisan is tisztában van a nemzetgazdasági folyamatokkal, akkor nyilvánvalóan tudja, hogy a nagy nemzetközi vállalatok globális termelés szervezési döntései legritkább esetben vannak összefüggésben nemzeti gazdaságpolitikánkkal.

Navracsics ezzel - Orbán Viktor nevében - Schiffer András LMP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolt.

Schiffer azr írta, hogy hiába kötötték meg ezeket a megállapodásokat, több cég esete is mutatja, hogy azok semmilyen garanciát nem jelentenek a tömeges létszámleépítések ellen. Tavaly decemberben a Jabil Circuit Magyarország Kft. tiszaújvárosi üzeméből bocsátottak el közel 700 dolgozót; tavaly év végéig a Tesco is mintegy 700 dolgozójától vált meg; idén áprilisban a gödi Samsung-gyár 182 fős állományát építették le; a legújabb, egyben legsúlyosabb elbocsátás pedig a Microsoft komáromi Nokia-gyárának 1800 dolgozóját érinti.

Schiffer szerint nemcsak a munkahelyek megőrzésére nem jelentenek garanciát a szándéknyilatkozatok, hanem a létszámbővítésre és munkahelyteremtésre vonatkozó vállalások sem számonkérhetőek. Ráadásul a kormány láthatólag semmit nem tesz annak érdekében, hogy időben értesüljön partenere szándékairól, amit bizonyít, hogy mennyire váratlanul érte a kormányt a bejelentés a Microsoft tualjdonában lévő komáromi Nokia 1800 fős elbocsátásáról. Akkor mégis mire jók a minisztérium és a cég képviselőiből álló munkacsoport féléves ülései?

A kérdését kérdésekkel zárja, mennyiben tartja magát felelősnek azért, hogy nem tudott a tervezett elbocsátásokról, mit tesz azért, hogy a szándéknyilatkozatokban vállaltakat érvényesítse, végül:

Felülvizsgálja-e a kormány a Microsoft-tal kötött stratégiai megállapodást?

Nézzük a válaszokat, hátulról kezdve:

A Microsofttal nemhogy szakítani nem fog a kormány, de

szorosabbra fűzte az együttműködést annak érdekében, hogy hazánk egyre erősebb kutatásfejlesztési bázisként szolgálhasson a vállalat részére

- írta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter.

Azt is írja, hogy ezek a vállalatok komoly képzési együttműködést folytatnak magyarországi egyetemekkel és középfokú oktatási intézményekkel.Tevékenységükkel a magyar gazdaság és a magyar oktatási rendszer technológiai színvonalát is jelentős emelik. A stratégiai partnerek összesen 150 000 embernek adnak munkát és a megállapodásunk aláírása óta 5500 új munkahelyet teremtettek, valamint 650 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre.

De mi folyik a közös munkacsoportokban?

Ezek rendszeresen ülésein aktuális gazdaságpolitikai kérdések kerülnek napirendre.

És akkor újra:

Azonban ha valaki minimálisan is tisztában van a nemzetgazdasági folyamatokkal, akkor nyilvánvalóan tudja, hogy a nagy nemzetközi vállalatok globális termelés szervezési döntései legritkább esetben vannak összefüggésben nemzeti gazdaságpolitikánkkal.

Az Index a napokban megnézte, hogyan alakult a stratégiai partnerek elmúlt két éve. Arra jutottak, hogy 1877 emberrel több dolgozik a kiválaszott multiknál. A stratégiai partnereknél a létszámnövekedés arányaiban kisebb, mint a teljes versenyszférában. Viszont, ha mindehhez még hozzászámolják a készülődő elbocsátásokat (Nokia 1800 fő és Magyar Telekom 1700 fő), akkor a teljes mérleg negatívba fordul.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.