Ezúttal Charles Gati biztatja Amerikát Orbán-ellenes lépésekre

politika
2014 augusztus 07., 18:36
comments 177
  • Putin's Mini-Me – The Mask Is Off
  • Orbán eldobta a demokrata álarcát, a tusnádfürdői beszéd igazolta a maygar kormány hazai és külföldi kritikusait: a kormányfő célja valamiféle putyinista, irányított demokrácia.
  • Az USA lehetséges válaszai:
  • Nem kéne kinevezni Colleen Bellt nagykövetnek.
  • Vissza lehetne fogni a diplomáciai kapcsolatokat, csökkenteni a budapesti követség létszámát.
  • Bátorítani és támogatni kellene Amerika barátait és Orbán ellenfeleit.
  • Ilyen ötletekről ír a Francis Fukuyama alapította konzervatív külpolitikai folyóiratban Charles Gati.

Gati a Johns Hopkins Egyetem professzora, Európa- és Oroszország-szakértő politológus, 1998-ig közeli kapcsolatban állt a Fidesz vezetőivel, Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval is. Az American Interest folyóiratban megjelent cikke elején említi Orbán 1998. októberi látogatását Washingtonban, ahol a demokratikus Magyarország ígéretes, fiatal vezetőjeként üdvözölték Mark Palmer korábbi amerikai nagykövettel.

Charles Gati erősen kritikus volt a Horn-kormánnyal, majd később az orosz kapcsolatot kereső gyurcsányi külpolitikával szemben is. A 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormányokat kifejezetten nem kedveli, márciusban, a Népszabadságnak adott interjújában a professzor arról beszélt, hogy Orbán a történelem egyik legfordulékonyabb politikai vezetője, úgy váltogatja a nézeteit, mint más az alsógatyáját.

(Gati orbános írásaiból többnyire némi sértettség is érződik. Mindent egybevetve mégis sokkal következesebb és elvszerűbb politkai gondolkodó, mint a kritizált kormányfő.)

A tusnádfürdői beszédet Gati kábé úgy értékeli, ahogy a többi egyesült államokbeli kommentátor a New York Timestól a Washington Postig: Orbánnak elege van a Nyugatból, a nyugati típusú (liberális) demokráciából, és az Oroszország, Szingapúr, Kína, Törökország fémjelezte illiberális vagyis minimum féldiktatórikus modellt tekinti példának. Gati szerint Orbán most megerősítette azt, amit a krtitikusai évek óta hangoztatnak, hívei és propagandistái pedig hevesen tagadnak, miszerint illiberális, autokratikus, nacionalista, kvázi-putyini állam kiépítésére törekszik, tudatosan lebontja a demokrácia intézményeit (a  kibaszott fékeket és ellensúlyokat).

A professzor súlyosan demagógnak, ostobának, primitívnek tartja Orbán beszédének megállapításait, miközben látja, hogy a demagógia működik, Magyarországon sokaknak tetszik Orbán verbális hadakozása a Nyugattal, az idegen pénzügyi érdekekkel. A Johns Hopkins tanára egyesre értékeli a beszédet, érvei összefüggéstelenek, a legprimtívebb Nyugat- és Amerika-ellenes klisékre alapulnak, egy egyetemi hallgató karót kapna ilyen érveléstechnikájú dolgozatra.

Charles Gati abból a tényből, hogy a beszéd romániai magyarok előtt hangzott el, valahogy eljut odáig, hogy Orbán a Nagy-Magyarország felélesztésére törekszik a putyinizáció módszerével, de közben meg nincs is hadserege. Az Európai Unióból pedig csak azért nem lép ki, mert az országban szinte minden beruházást az EU pénzéből finanszíroz. Kereszténységről papol, miközben nemrég még ateista volt. Folyton pálforgolódik. Satöbbi.

A lényeg:

Mit tehet Washington ebben a helyzetben?

Orbán októberben az Egyesült Államokba látogat, New Yorkban és Los Angelesben kint élő magyarokkal és vállalatvezetőkkel találkozik, Washingtonba nem megy, mivel nem fogadják magasabb szinten, sem a külügyben, sem a Fehér Házban.

Az USA számára ma Magyarország nem kulcsszereplő, nem stratégiai jelentőségű játékos.

Gati szerint az EU-tól egyelőre nem vártható keményebb Orbán-ellenes lépés. A nyugat-európai politikusokban még fájó emlék a Jörg Haider vezette Ausztriával szembeni sikertelen izmozás. A támogatások leállítása vagy drasztikus csöklkentése pedig Orbán malmára hajthatná a vizet, csak erősítené az eddig is szorgosan táplált ellenségképet, és még inkább a Nyugat-ellenes táborba hajtaná Magyarországot.

  • Ennek ellenére Washington arra biztathatná az EU-t, hogy fontolja meg Magyarország tagságának felfüggesztését. 
  • A szenátus elgondolkodhatna azon, hogy mégsem hagyja jóvá Colleen Bell nagyköveti kinevezését, és esetleg egy másik, magyarul beszélő diplomatát küld Budapestre.
  • Erős diplomáciai gesztussal visszavághatná a budapesti nagykövetség létszámát. Alacsonyabb szintre helyezhetné a diplomáciai kapcsolatokat.
  • Beleállhatna abba a Nyugat-ellenes kultúrharcba, amit Orbán kezdett, és jobban támogathatná az Amerika-barát magyar politikusokat, értelmiségieket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.