Így NE kerüld ki az internetes cenzúrát: NE hazudd azt, hogy nem vagy magyar!

KULTÚRA
2014 augusztus 07., 10:09
comments 116

Jó reggelt kívánok, az internenet cenzúrázzák. És nemcsak Kínában, Törökországban meg Iránban, ahogy azzal riogatni szokás, hanem az elméletileg szabad világban, az USA-ban, az Európai Unióban és azon belül Magyarországon is.

A netes cenzúrának, az információ elérhetetlenné tételének különböző gazdasági és politikai okai vannak: a Netflix és a Hulu például szerzői jogi alkuk miatt csak Amerikából elérhető, az amerikai Google az Európai Bíróság ítélete nyomán szűri az Európában keresők találatait, a magyar kormány pedig azon az alapon tette pikk-pakk elérhetetlenné a sportfogadási oldalakat, hogy a szerencsejáték állami monopólium. A pokolba a Bet at home-mal, tessenek csak szépen hatos lottózni.

Az internet azonban csodálatos találmány: ami egyszer ott van, azt valahogy el is lehet érni, bárhol legyen az ember a világon. Arra találták ki. Az alábbiakban bemutatunk néhány trükköt, hogyan tekinthetők meg itthonról a blokkolt vagy szűrt külföldi oldalak. Szigorúan tájékoztató jelleggel, úgyhogy senki ne próbálja ki őket! Még otthon se!

Honnan tudja az internet, hogy hol vagyunk?

Az IP-címünkből. Az IP-cím egy sok számjegyű azonosító, amit mindenki automatikusan kap, amikor internetezik. Az IP-címeket országonként osztják ki, így pontosan lehet tudni, hogy egy-egy cím birtokosa melyik országból használja a netet. A felhasználók IP-címét minden szolgáltató látja, belövi az országot, és annak alapján eldöntheti, hogy hajlandó-e kiszolgálni a kérést, vagy elhajtja az oldalra látogató, olvasgatni, filmet nézni vagy kommentelgetni vágyó látogatót a vérbe. (Akit érdekel a saját IP-címe, Windows>Start gomb>cmd.exe>ipconfig; vagy még egyszerűbb megnézni itt, itt vagy itt.)

Az amerikai ingyen tévé- és filmnéző oldal, a Hulu például az IP-címekből látja, hogy az ember nem az USA-ból netezik, és ezzel a képernyővel üdvözli:

hulu_blocked

Ugyanígy tesz a Google az európai keresési találatokkal, vagy a magyar kormány a sportfogadási oldalakkal. A Bet at home nyitólapja helyett például mától ünnepélyesen ez fogadja a magyar látogatókat:

bhome_nemok

Hogyan lehet ezt megkerülni? Úgy, hogy azt hazudjuk, hogy nem Magyarországról netezünk, hanem onnan, ahol szabad. Szlovákiából, Albániából, Ukrajnából vagy Dél-Afrikából, például.

1. Hola.org

A legnagyszerűbb találmány a világon: a Holával az internet úgy néz ki, ahogy ki kellene néznie, ha a világon sehol nem működne a cenzúra. Ahogy Tim Berners-Lee annak idején megálmodta. A Hola egyszerű böngésző-kiegészítő: rákattintunk, települ, beírjuk az oldalt, amit látni szeretnénk, majd a kis zászlók közül kiválasztjuk, hogy milyen országból szeretnénk megtekinteni az internetet. Óriási előnye, hogy működik a megszokott böngészőnkkel, és egy kattintással bármikor kikapcsolható, vagyis lopakodó üzemmódból könnyen vissza lehet váltani normálba. A Hola annyira intuitív, egyszerű és hasznos, hogy nem is jósolok neki nagy jövőt: valaki valahol biztosan talál majd egy paragrafust, aminek alapján az egészet meg lehet szüntetni örökre. Addig is a Hola a király. Mutatom:

photo_camera Az igazi csoda: Holával megy a Hulu

Illetve:

photo_camera Ahol eddig a NAV szomorkás üzenete állt, ott most dúl az önfeledt sportfogadás.

 

2. Tor

A Tort arra találták ki, hogy elrejtse a netezők kilétét, főleg a cenzúra sújtotta országokban, ahol az állam blokkolja a hozzáférést még az olyan alapvető szolgáltatásokhoz is, mint a Google keresője, a Youtube vagy a Facebook. A Tor egyrészt titkosítja az adatcsomagokat, többszörösen is, másrészt köztes szervereken, proxykon küldi őket keresztül, hogy az eredeti feladó kiléte titokban maradhasson.

De ez mindegy is: a lényeg, hogy a Torhoz kifejlesztettek egy böngészőt, amit ugyanolyan egyszerű letölteni, telepíteni és használni, mint a Firefoxot vagy a Chrome-ot.  Ha az ember a kis hagymára kattint bal felül, és kér magának egy új identitást, onnantól kérése egy másik anonim szerveren keresztül érkezik a szolgáltatóhoz. Nekem a kifelé látszó IP-cím alapján két perc alatt sikerült véletlenszerűen orosznak (Irkutszkból!), svájcinak és izlandinak tettetni magam, működött is minden oldal rendesen.

photo_camera Munkában a TOR: Hollandiából valamiért nem látszik a NAV üzenete

Aki viszont huluzni vagy netflixezni akar, tehát konkrétan amerikainak szeretné tettetni magát, és nem random kapni egy országot, annak kicsit bütykölnie kell: az ország kiválasztása funkció a Vidalia kiegészítővel régebben a böngésző része volt, most egy kicsit bonyolultabb a dolog, de korántsem lehetetlen. A Tor előnye, hogy teljesen független más programoktól, önmagában működik, és felettébb biztonságos; hátránya, hogy éppen ezért bűnözők is előszeretettel használják a deep web eléréséhez, drog- és fegyverkereskedelemhez, de ez minket egy csöppet se érdekeljen, mert mi nem vagyunk bűnözők. Mi csak internetezni szeretnénk.

3. Egyéb böngészőkiegészítők, IP-cím-rejtő programok, proxyk

Az IP-címek álcázására (ezt szaknyelven IP spoofingnak hívják) töméntelen program létezik, tessenek csak rákeresni. Aztán vannak olyanok, amelyek proxy szervert használnak, vagyis egy olyan, leggyakrabban külföldi szolgáltatót, amin átmegy a tőlünk érkező adat, mielőtt célba érne. Nem hiszek a konspirációs elméletekben, de személyes meggyőződésem, hogy az ingyen letölthető IP spooferek fele gonosz vírus, a másik felét pedig az amerikai és az orosz titkosszolgálat gyártja egymással versengve, tátongó backdoorokkal. Ez persze ne riasszon el senkit a próbálkozástól, a megbízhatóbb szolgáltatások között ott a FoxyProxy, a Hide My Ass, az Easy Hide IP, aztán ha bejön valamelyik, már nem is kell tovább próbálkozni.

4. VPN: az igényes médiafogyasztó megoldása

A VPN (virtual private network) egy virtuális magánhálózat, amit az ember házilag is összebütykölhet, ha elég ügyes, de sokkal egyszerűbb, ha használ egy jól működő ingyeneset, vagy havi pár dollárért előfizet egy megbízható szolgáltatásra. A VPN előnye, hogy biztonságos, viszonylag gyors, és nemcsak a böngészőben működik, hanem minden netes alkalmazásban; hátránya, hogy minderre a tartalomszolgáltatók is rájöttek, és elkezdték IP-cím alapján blokkolni az ismert VPN-szolgáltatókat.

Szerencsére nem olyan súlyos a helyzet, mint amilyennek látszik, mivel a tartalomszolgáltatók a lelkük mélyén a minél több előfizetőre hajtanak, és csak tessék-lássék kekeckednek a külföldi VPN-ezőkkel. Ha sikerül találni egy jól működő VPN-t, havi 25 dollárból (VPN+Netflix+Hulu Plus, mondjuk) lehet nézni az összes amerikai tévécsatornát, sportot, sorozatokat és filmeket, amit sokkal drágábban és szar szinkronnal a magyar kábelcsatornák majd évek múlva átvesznek. Plusz a Google-találok, szűretlenül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.