Szomjhalálra ítélné az elűzött kurd kisebbséget az ISIS

Egyéb
2014 augusztus 07., 13:26
comments 139

Az agresszívan terjeszkedő ISIS két kisebbség életét is pokollá tette az utóbbi napokban.

A szélsőséges terrorszervezet harcosai csütörtökre virradóra átvették a hatalmat az észak-iraki Karakos fölött. Ez a város a legnagyobb keresztény központ az országban. Emberek tízezrei menekültek el innen az ISIS érkeztére.

A szunnita fegyveresek, akik kalifátust kiálltottak ki az általuk elfoglalt szíriai és iraki területeken, elűzték az autonóm kurd terület fővárosa, Erbíl közelében fekvő Mahmúrból a kurd erőket. Mahmúr és a többségében keresztény Tell-Kaif, továbbá al-Kvair az is iszlamisták kezére került.

photo_camera ISIS elől menekülő emberek (HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP)

Joseph Thomas, Kirkuk és Szuleimáníja káld érseke az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését kérte.

"A helyzet tragikus, katasztrofális. Az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulunk, hogy azonnal lépjen közbe. Rémült emberek tízezreit űzik el otthonukból ezekben a percekben is, amikor beszélünk. Szavakkal nem lehet elmondani, ami történik"

- mondta az érsek az AFP-nek.

A teljesen keresztény Karakos Moszul - az IÁ által elfoglalt legnagyobb iraki város - és Erbíl között fekszik. Eredetileg 50 ezer lakosa volt, de sok keresztény menekült oda Moszulból is, miután iszlamisták hatalmukba kerítették azt.

A Moszultól 20 kilométerre északra fekvő Tell-Kaifból, ahol ugyancsak sok keresztény él, de a síita sabak kisebbség tagjai is. Az éjszaka folyamán a lakosok többsége elmenekült. Az iszlamista fegyveresek éjfél után foglalták el a várost, ahol semmilyen ellenállásba nem ütköztek.

Az ENSZ adatai szerint eddig már mintegy 200 ezer ember menekült el az IÁ rémuralmától való félelmében.

Közülük is különösen kegyetlen lehet a sorsa annak a több tízezer ezidek kisebbségbe tartozó embernek, akik otthonukból a környező hegyekbe voltak kénytelenek menekülni. Ott ugyanis a jelentések szerint semmiféle vízforrás nem áll rendelkezésükre, azaz választaniuk kell aközött, hogy az ISIS tagjai levadásszák őket, vagy hogy szomjhalált halnak.

Az ezidek egy kurd etnikai-vallási csoport, a világon nagyjából hatszáz ezren élhetnek, többségük éppen az ISIS által most feldúlt északi részében Iraknak. Vallásuk különbözteti meg őket a térség többi népétől, a világot Isten mellett óvó angyalokban hisznek. Amit viszont nem néznek jó szemmel a környék vallási fanatikusai, az ISIS például az ördög imádóiként tekint rájuk.

(Az ezidekről, vagy jazidikről még az indexes időkben hosszabban írtam - akiraly.)

A kisebbség tagjai régóta céltáblái a támadásoknak, 2007-ben például 800 embert gyilkoltak meg közülük öngyilkos merényletben, az ISIS pedig a kezdetektől komoly figyelmet szentel annak, hogy lemészárolják őket. A mostani előrenyomulás után a becslések szerint 10-40 ezer ezidek menekülhetett el a hegyekbe. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy egy ezidek parlamenti képviselő, Vian Dakhil fakadt ki, segítségért könyörögve a parlamentben:

A Washington Post információi szerint az ENSZ ügynökségei felajánlották az iraki kormánynak, hogy nyújtanak segítséget egy légi segélyküldéshez, de előbb a kormánynak kéne ehhez segítséget kérnie. (BBC, VOX, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.