Az MSZP támogatja Falus Ferencet

POLITIKA
2014 augusztus 08., 14:11
comments 32

Horváth Csaba szerint így ő lehet a kovász.

Ez akkora hír, hogy az előző rövidebb poszt után hosszabban is ki kell fejteni.

Az MSZP budapesti küldöttgyűlése elfogadta a hétfőn bejelentett ellenzéki megállapodáscsomagot, így az őszi fővárosi önkormányzati választáson koordináltan indítják jelöltjeiket a Demokratikus Koalícióval és az Együtt-PM-mel. Falus Ferenc volt tiszti főorvos lesz a közös főpolgármester-jelölt.

Az MSZP legfelsőbb fővárosi döntéshozó szervének határozatát Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke közölte. Mint mondta: a testület „nagyon nehéz, de bölcs és felelős döntést hozott” a küldöttek majdnem 90 százalékának egyetértésével.

A döntést azok a fővárosi politikusok is elfogadták, akik korábban nem értettek egyet az ellenzéki megállapodással. Például: Horváth Csaba, az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje és Steiner Pál, aki az V. kerület polgármesteri székéért akart indulni.

horváth csaba rossz hír

Kunhalmi azt mondta, a baloldali ellenzéki pártok koordinált indulásával újra nyílttá válik a verseny a Fidesszel, hiszen április 6-án az országgyűlési választások napján több baloldali szavazatot adtak le a fővárosban, mint jobboldalit. Kunhalmi Ágnes szerint ez azt mutatja, a főváros „egyszer már váltani akart”, a feladatuk ezért most az volt, hogy politikai egységet teremtsenek ehhez a többséghez. Minden kerületben jó jelöltjeik vannak, egy erős, közös kampánnyal pedig el lehet indítani Budapestet a változás útján. 2018 sikeréhez ezen az őszön át vezet az út.

Horváth Csaba az MSZP fővárosi listavezetőjeként indul az őszi önkormányzati választáson, és a baloldali ellenzék várospolitikai programjáért felel majd – mondta Kunhalmi.

A kompromisszumok árán létrejött háromoldalú ellenzéki megállapodáson mostantól kizárólag közösen módosíthatnak a felek.

Horváth Csaba a küldöttgyűlés döntését kommentálva újságíróknak azt mondta, olyan döntés született, ami „nem a legjobb, de az egyetlen elérhető kompromisszum” volt. A teljes együttműködés helyett egy kevésbé erős koordinált együttműködés jött létre, ami lehetőséget teremt a baloldali ellenzéknek arra, hogy egy jobb lehetőséget mutasson meg „Orbán Viktor és Tarlós István világával szemben”.

Az csak október 12-én derül ki, hogy az ellenzéki összefogás tagjai a „győzelem áldozatait” hozták-e most meg, vagy a győzelemhez teljes összefogásra lett volna szükség. Az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje azt mondta, minden segítséget megad Falus Ferencnek, aki reményei szerint „az a kovász lesz, aki összeköti a baloldali pártokat”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.