Cigicsikkekben tárolnak energiát dél-koreai tudósok

Az így tárolt energiát mobiltelefonok és elektromos autók működtetésére is fel lehetne használni – állítják a szöuli egyetem kutatói.

A héten publikált eredmények szerint a kutatók képesek a többnyire cellulóz-acetát rostokból álló súlyosan környezetszennyező cigarettaszűrőket egylépéses eljárással magas teljesítményű szénalapú anyaggá alakítani, amit a tudósok szuperkondenzátornak neveztek el.

A találmány a kutatók szerint több energiát képes tárolni, gyorsabban töltődik és tovább is üzemel, mint a jelenleg elérhető energiatároló technológiák.

(via)

A szuperkondenzátor olyan „zöld megoldást kínál, ami megfelel a társadalom energiaszükségleteinek” – mondta Jongheop Yi, a Nanotechnology című tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány egyik szerzője. Mint mondta:

„A szén alacsony ára, magas porozitása, elektromos vezetőképessége és stabilitása miatt ígéretes anyagnak tűnik a szuperkondenzátorokban való felhasználáshoz.”

Amerikai dohányzásellenes szervezetek szerint a cigarettacsikk a leggyakrabban eldobott hulladék a világon, évente több mint 765 ezer tonna kerül a szemétbe. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.