Egy nyugati újságíró eljutott az ISIS-hez

külföld
2014 augusztus 08., 08:47
comments 50

Medyan Dairieh, a Vice riportere három hetet tölthetett az ISIS szélsőségeseivel. Ő az első nyugati újságíró, akinek sikerült közel férkőznie a Szíria és Irak egy részét megszálló és ott kalifátust kikiáltó szélsőségesekhez.

Háromrészes riportfilmet forgatott, az első részt már meg is lehet nézni. Ez a szír kormányhadsereg és az ISIS egyik csatájáról szól, úgyhogy csak erős gyomrúaknak ajánljuk.

Az ISIS most éppen Irak északkeleti tartományában, Ninivében garázdálkodik, már az iraki kurd főváros, Erbil ostromára készül. Közben százezer keresztényt és ezidet kergetett el - utóbbiak közül negyvenezren a hegyekbe menekültek, ahol se vízük, se élelmük nincs.

Az amerikai hadsereg segélyszállítmányokat dobott le a hegyekbe menekülteknek, Obama pedig felhatalmazta a hadsereget, hogy az amerikaiak védelmében vessék be a légierőt. Erbilben nyolcszáz amerikai katona állomásozik, vagyis a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kész megvédeni az iraki Kurdisztán fővárosát. (A cikket Monty Aal, holland-magyar gyakornokunk írta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.