https://444.hu/assets/szokokutas.jpg

Csak kínzóeszköz a szökőkút?

Egészségügy
2014 augusztus 10., 13:38
comments 92
  • Hőség van, ott egy szökőkút. Belemegy?
  • Ne tegye, mert kockázatos. Nem fog azonnal elrohadni a lába, még azelőtt, hogy kiérne a vízből.
  • Csak fertőzésveszélyes. Nem annyira, de azért mégis.
  • De tudja mit, mégis van, amelyikbe belemehet.
  • A nem medencés szökőkutaknál minimális a fertőzésveszély.

Az önkormányzat közgyűlése szabályozta, hogy a közterületi csobogókban, szökőkutakban nem lehet mosni, mosdani és fürödni. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy akik ilyen tevékenységet végez, azokat megbüntessék

így panaszkodott júliusban a városüzemeltetési osztály csoportvezetője a Dehirnek. Debrecenben még át sem adták a nagyerdei szökőkutat, már fürödtek benne gyerekek és felnőttek is.

A mosással most nem foglalkoznánk, de mi a helyzet a pancsolással? Minek az a sok szép, uniós pénzből épített szökőkút, ha fürdeni sem lehet benne?

photo_camera Gázai övezet. Fotó. AFP

Ott van például az újpesti a főtéren, amire nagyon büszke a kerületi vezetés.

Felcsobbant a Szent István téri szökőkút a Városháza mellett. Használni azonban csak körültekintően ajánlott! A melegebb napokon a hűsölés a szökőkút helyett inkább az árnyékos padon javasolt, mivel nem csak balesetveszélyes, de az egészségre is ártalmas lehet

- figyelemeztet a büszke IV. kerületi vezetés, minden évben. A folytatás azért meggyőző:

"A kút egy 10 m3-es tartályból nyeri vizét, ami egy keringtető rendszer segítségével cirkulál. A környezetbarát kialakítás révén így csak 2-3 havonta van szükség vízcserére. A nagyobb szennyeződésektől persze folyamatosan tisztítják a vizet egy szűrő segítségével, ez azonban a fertőzésektől nem véd."

photo_camera Párizs, Louvre Fotó: AFP

És a szigor alól akkor sincs kivétel, ha kánikula van. Hiába a vízosztás, a figyelmeztetés akkor is ez:

A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérünk mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre!

A szökőkúttilalom bibliája

Az ÁNTSZ 2012-ben kiadott egy összefoglalót, hogy miért is veszélyes a pancsolás a szökőkutakban. Nagyjából erre hivatkozik azóta is mindenkit.

Ennek a lényege:

  • A szökőkutak vize szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel.
  • A kút belső felszínén könnyen alakulhat ki olyan élőbevonat (nyálkás, csúszós réteg), amiben a kórokozók elszaporodhatnak, és megbújhatnak a fertőtlenítőszerekkel szemben is.
  • A 25°C foknál melegebb víz szintén elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását.

De mi lehet a baj?

  • a szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok (egysejtűek, baktériumok és vírusok) kerülnek a szökőkútba.
  • de igazából az a veszélyes, ha a vizet lenyeljük. Ehhez nem kell meginni, lehet véletlen is pancsolás közben, vagy ha vizes kézzel fogjuk meg az ételt.
  • a gyerekek fogékonyabbak az ilyen jellegű fertőzésekre.
  • lábat lógatni viszont lehet.

És a fő ellenség. A Legionella. Egészséges emberre és gyerekekre nézve is általában veszélytelen baktérium. A vízhálózatokon keresztül jut a szökőkutak, kánikula idején pedig elszaporodhatnak. De az ÁNTSZ szerint mégsem veszélytelen. Akár a vízpermeten keresztül is könnyű belélegezni. Ha pedig eljut a tüdő léghólyagocskáiba, ott gyulladást okozhat. A végeredmény pedig az enyhe influenzától akár a halálos kimenetelű tüdőgyulladás is lehet. Azokra veszélyes leginkább, akiknek legyengült az immunrendszere. Vagyis elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek nem kockáztassanak szökőkutakban. 

photo_camera Japán Fotó: AFP

Van-e kivétel?

Van.

Dr. Vargha Márta, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés Osztályának osztályvezetőjétől kérdeztük, hogy van-e olyan szökőkút Budapesten vagy az országban, ahol biztonságosan hűsíthetik magukat gyerekek?

És képzeljék:

Az úgynevezett interaktív (tehát nem medencés) szökőkutakat úgy tervezik, és olyan vízkezeléssel látják el, hogy a megfelelő vízminőség folyamatosan biztosítható legyen, és így ne jelentsen egészségkockázatot közvetlen érintkezés esetén sem.

A szökőkutak vízminőségét egyébként nem ellenőrzi senki.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet tudományos, illetve kutatási céllal, eseti jelleggel végzett vizsgálatot budapesti és Pest megyei szökőkutakból vett mintákkal. "Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált mikroorganizmusok tekintetében a víz nem jelentett közegészségügyi kockázatot".

Róma Fotó: AFP

Mire figyeljünk?

Íme a tanácsok:

  • kerülni kell a pangó víztereket (amilyenek a nagy, áramlás nélküli, vagy szabálytalan alakú medencékben alakulnak ki például), mert elsősorban ezeken a részeken szaporodhatnak el a baktériumok.
  • Jobb, ha a víz hűvös (20 °C körüli).
  • Elengedhetetlen lenne a megfelelő vízkezelés, a visszafolyó vizet szűrni és fertőtleníteni kell. A fertőtlenítőszer mennyiségét ugyanakkor úgy kell megválasztani, hogy ne keletkezzenek fertőtlenítési melléktermékek (ne legyen „uszodaszaga” a víznek), mivel az is ártalmas lehet az egészségre (elsősorban beltérben, kültéri szökőkutaknál ez nem jelentős veszély).
  • Állatok ne fürödjenek a szökőkútban, és mindenképp kerülni kell, hogy állati ürülékkel szennyeződjön.

Megkérdeztük, hogy tudnak-e olyan tömeges fertőzésről az elmúlt évekből, amit szökőkút víze okozott?

Ilyenről nincs tudomásuk. Külföldön volt olyan eset, hogy egy kórház előterében levő díszkút okozott fertőzést.

Most hogy mindenki megismerte a kockázatokat, ismételjük át az ÁNTSZ, illetve az Országos Környezetegészségügyi Intézet tanácsait:

Ne használják fürdésre a dekorációs célból létesített szökőkutak vizét, ne hűsítsék vele arcukat, nyakukat.

Viszont például a Szabadság téri olyan típusú, ami az ÁNTSZ szerint is kevésbé kockázatos. Ezek alá olyan víztisztító berendezést telepítettek, mint amilyet az uszodákban is használnak.

Itt már csak azokkal kell megküzdeni, akiket zavar, ha vidám gyerekek rohangálnak a vízben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.