Még hónapokig tombolhat az ebola Nyugat-Afrikában

külföld
2014 augusztus 10., 04:53
photo_camera Már Londonban is készülnek az ebolás betegek elkülönítésére.
AFP PHOTO/Leon Neal

Már ezerhez közelít a világtörténelem eddigi legsúlyosabb ebolajárványában elhunytak száma. A járvány a legoptimistább becslések szerint is még hónapokig tombolhat, és minden bizonnyal több áldozata lesz, mint 1976, a betegség azonosítása óta kitört összes eddigi járványnak együtt. Miért most, és miért ez lett a legpusztítóbb? A két legfőbb ok:

  • a járvány olyan régióban tört ki, ahol korábban ismeretlen volt a betegség;
  • ráadásul három ország határán, ahol afrikai szinten kimondottan jó a közúti infrastruktúra.

Vagyis, egyszerre volt jelen a járványok terjedéséhez szükséges két legfontosabb tényező: a tudatlanság és a gyors terjedés lehetősége.

Ha minden igaz, az első beteg,

a zéró páciens egy kétéves kisfiú volt Guéckédouban, egy kis guineai faluban a guineai-libériai-Sierra Leone-i hármas határ térségében.

Ő december 6-án hunyt el, pár nappal azután, hogy megbetegedett. Egy héttel később az anyja és hároméves nővére is meghalt. Aztán a nagyanyja is.

A nagyanya temetéséről két gyászoló hordta tovább a vírust saját szülőfalujába. Egy egészségügyi dolgozó is meghalt, majd az orvosa is. Mindkettejük rokonai is megfertőződtek.

Mire az orvosok márciusra felismerték, hogy járvány van, már nyolc guineai közösségben szedet áldozatokat a vírus, és már a határon túl, Libériában és Sierra Leonéban is voltak gyanús esetek.

És bár a nyár elején a világ járványügyi hatóságai úgy vélték, sikerült megfékezni a járványt, valójában csak júliusban indult be igazán a terjedése.

A járványügyiek a korábbi sikereik miatt voltak magabiztosak. Ugandában 2008-9-ben és 2012-ben alig három hónap alatt sikerült megfékezni a járványt, ami akkor összesen 31 halálos áldozatot követelt csak. Ez alapján komolyan azt hitték, hogy most is könnyen lokalizálhatják a fertőzést.

Amivel nem számoltak, hogy Ugandában és Kongóban, ahol gyakoriak a járványok, a korábbi felvilágosító kampányok hatására a helyiek sokkal jobban kezelik a kitöréseket. Például sikerült megváltoztatni a hagyományos temetkezési szokásokat, így a rokonok már nem érintik meg az ebolában elhunytak nagyon fertőző holttestét.

De Nyugat-Afrikában korábban sosem volt járvány, így tájékoztató kampányok sem. És szemben Kongóval és Ugandáva, a hármashatár térségében kimondottan jó az úthálózat és aktív a kereskedelem - vagyis a helyiek sokat utaznak.

Mindez most igen komoly problémákat okozhat az egész térségben. Libéria, Guinea és Sierra Leone a világ legszegényebb országai közé tartoznak, a járvány teljesen leterhelte az amúgy sem túl fejlett egészségügyi rendszert. Emiatt könnyen lehet, hogy a hagyományos járványok, például a malária idén sokkal nagyobb pusztítást végezhet.

Ez pedig a politikai rendszer destabilizációját is okozhatja - végülis mindhárom ország hosszú polgárháborúból próbálja újjáépíteni magát. Ha pedig a járványok miatti elégedetlenség a hatalom bukásához vezet, könnyen kiújulhatnak a harcok - az pedig még inkább megnehezítené a járvány kezelését. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.