Életfogytiglani helyett hét év börtönt kaphatnak az ugandai melegek

2014 augusztus 12., kedd 14:13
9

Kicsit finomítottak Uganda legendás homofób törvényén. Ez eredeti formájában még életfogytiglani börtönnel sújtotta volna azokat, akik azonos neművel létesítenek nemi kapcsolatot.

A törvényt az ugandai alkotmánybíróság nemrég megsemmisítette, de ennek nem emberi jogi, hanem technikai okai voltak: az alkotmánybírók szerint nem volt elég egyeztetés a törvény elfogadása előtt.

Most némileg módosítottak is az újra elfogadott törvényen. Az új verzióban életfogytiglani helyett legfeljebb hét éves börtönnel sújthatók a melegek.

De hogy ettől nehogy kedvet kapjanak, megtartották a homoszexualitás "propagálásának" a tilalmát - propagálás alatt itt a melegek jogait védők tevékenységét kell érteni.

Medard Bitekyerezo parlamenti képviselő szerint az új törvény „nem fog fájni nyugati barátainknak de egyben megvédi az ugandai népet”. A két állításból egyik sem igaz:

Az eredeti törvény elfogadása után az USA, Hollandia, Svédország, Dánia és a Világbank vonták meg az ígért fejlesztési segélyüket az országtól. Nem valószínű, hogy most visszaadnák. (Via Trouw. A cikket Monty, a holland-magyar gyakornokunk fordította.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt