Mekkora trükk: az elítélt szlovén exminiszterelnök, Janez Jansa a börtönből járhat a parlamentbe

külföld
2014 augusztus 13., 10:08
comments 9

Janez Jansának [akit én a történtek ellenére továbbra is a legjelentősebb posztjugoszláv államférfinak tartok - akiraly] kemény éve volt tavaly. Előbb a parlament vonta meg tőle a bizalmat, megbuktatva kormányát, aztán az egész politikai rendszert válságba sodorta azzal, hogy a bíróság jogerősen börtönre ítélte korrupció miatt.

Az ítélet alapján Jansa közép-európai léptékkel nevetséges, kétszázezer eurós kenőpénz miatt került börtönbe.

Jansát két év börtönre ítélték. A szlovén törvények szerint az a képviselő, akit hat hónapnál hosszabb börtönre ítélnek, automatikusan elveszíti képviselői mandátumát.

Arról viszont nem rendelkezik a törvény, hogy mikor jelölheti újra magát.

Jansa kihasználta a kiskaput, a múlt hónapban újra beválasztották a parlamentbe. Most minden egyes parlamenti ülés idejére elhagyhatja a börtönt.

Ez elég nagy botrányt kavart Szlovéniában, ahol most vizsgálják, hogy hogyan lehetne mégis eltávolítani a parlamentből. A jogászok szerint erre most már nincs esély - Szlovéniában kényesen ügyelnek arra, hogy a törvények legfeljebb elfogadásuk utántól legyenek érvényesek. (Via Nos. A cikket Monty, a holland-magyar gyakornokunk fordította.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt