A német külügyminiszter nem támogatja a független Kurdisztánt

Frank-Walter Steinmeier szerint egy önálló kurd állam létrehozása tovább gyengítené a közel-keleti térség stabilitását, ezért az Iszlám Állam (IS) nevű szélsőséges szunnita fegyveres szervezet ellen küzdő kurdok támogatása mellett Irak egységének megóvására is törekedni kell.

A német külügyminiszter szombaton Erbílben és Bagdadban, az IS által fenyegetett észak-iraki Kurdisztán autonóm tartomány fővárosában, illetve az iraki fővárosban folytatott tárgyalásokat. Ő az első nyugati vezető, aki az IS előretörése miatt keletkezett válság kezdete óta Irakba látogatott.

Hasonlóan vélekedett Maszúd Barzani, Kurdisztán tartomány elnöke is a Bild am Sonntagnak adott interjúban, hangsúlyozva, hogy az IS megjelenésével fordulóponthoz érkezett a terrorizmus elleni küzdelem, és a kurdok a szabad világ képviseletében harcolnak a terrorizmus ellen.

„Aki meg akarja védeni Európát a terrorizmustól, annak most Kurdisztánt kell megvédenie”

- mondta Barzani.

Hozzátette, hogy a kurd erőknek korszerű és hatékony fegyverekre van szükségük a nemzetközi közösségtől, így Németországtól is. Az esetleges német fegyverszállításokkal kapcsolatban Frank-Walter Steinmeier nem foglalt állást egyértelműen. Az ARD közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a német kormány a jogi és politikai lehetőségek határáig elmegy.

A berlini vezetés egyik fő kül-, és biztonságpolitikai alapelve, hogy Németország

nem szállít fegyvert háborús övezetbe.

Ezt az elvet az a megfontolás indokolja, hogy kiszámíthatatlan a fegyverek sorsa. Például előfordulhat, hogy a kurdok nemzetközi támogatás révén feltartóztatják az IS-t, de a következő lépésben a külföldről kapott fegyverekkel az autonómiájuk kiterjesztésére, Irak egységének megbontására törekednek majd. Ugyanakkor Berlin az IS kegyetlenkedései és az egész közel-keleti térséget fenyegető előretörése miatt mégis azt mérlegeli, hogy humanitárius segély és katonai felszerelések mellett fegyverrel és lőszerrel is támogatja a kurd erőket vagy az iraki hadsereget, vagy mindkettőt. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.