"Dehogy védi Orbánt a legnagyobb konzervatív lap!"

Média
2014 augusztus 18., 15:42
comments 124

A cseh Lidové Noviny elemezte a hétvégén Orbán Viktor tusványosi beszédét. Az illiberálisasat. Barátunk, a Csehszlovák Kém pedig elolvasta, és most leírta nekünk, hogy pontosan miről volt szó.

Amikor egy újság címe alapján akarja nekünk valaki megmondani a tutit, mindig kényelmetlenül érzem magam. Ebédszünetben leugrottam az újságoshoz, de sajnos már visszavitték a legpatinánsabb konzervatív cseh újság hétvégi el nem adott példányait. Nem estem kétségbe, dobtam egy e-mailt a magyar származású István Léko főszerkesztőre, és néhány percen belül máris megkaptam friss-ropogós pdf fájban a az újság hétvégi példányát. Jöjjön tehát Orbán beszédének cseh konzervatív értelmezése, mert ahogy a szerző is felüti a cikket: „akár egyetértünk véleményével, akár nem, komolyan kell venni és nem apriori elutasítani.”

Roman Joch felsorolja Orbán főbb téziseit, majd közli: Tusnádfürdő után a baloldali liberálisok mindenhol a világon megőrültek. Példaként a legtekintélyesebb és legkomolyabb balliberális cseh közírót Jihi Pehét hozza fel, aki egyenesen megkérdezte olvasóitól: „Magyarország a fasizmus útjára lépett?” Pehe három fő ellenvetése Orbán politikájával szemben, hogy annak politikája nacionalista, gazdaságpolitikája szocialista, külpolitikája túlságosan oroszbarát.

A konzervatív cseh szerint Orbán roppant mód felbosszantotta a liberálisokat, mert totálisan nem veszi figyelembe mit mond a New York Times, a Guardian, a Sme vagy a Gazeta Wyborza. Végül rámutat: Orbán anyával, apával és gyerekekkel rendelkező stabil családmodellje, amely a társadalom „jóságát” (ti. bonum commune) és (az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat „happinesse”, illetve az aristotelési eudaimonia szellemében), az egyén boldogulását jelenti, sokkal stabilabb, tökéletesebb és a liberális koncepció felett áll.

Talán a magyar miniszterelnök túl messzire megy a liberális demokrácia meghaladásában, de egyelőre semmilyen határt nem lépett át. Joch szerint Nyugat-Európa jelenlegi társadalmi és gazdasági modellje hosszabb távon fenntarthatatlan. A baloldali liberális közírók pedig ideje korán támadták meg hisztérikus módon a magyar miniszterelnököt.

Ezek után a szerző önfényezéssel folytatja, ő már 2010-ben megírta, miért fog a jelenlegi nyugati modell elbukni, megszűnni. Amennyiben az emberek több támogatást és segélyt kapnak az államtól, mint amennyit adóikból befizetnek, az ilyen rendszer hosszabbtávon működésképtelen. A szerző szerint ezt a jelenséget csak felerősíti, hogy a férfiak többé nem hajlandóak fegyverrel megvédeni társadalmukat, a nők pedig kevesebb gyereket szülnek, mint amennyi a reprodukcióhoz elegendő lenne.

Már-már azt hihetnénk, hogy a cikket a Békement rendelte meg a Lidové novinytől, de ekkor kiderül, hogy a szerző Orbántól eltérően előbb bemutatott társadalmi berendezkedést nem tekinti liberális demokráciának. Sőt, Joch ráadásul nagyon jó véleménnyel van a liberális demokráciákról és kképviselőiről, akiknek nagy tiszetelője. Ilyen például: Konrad Adenauer német kancellár, Winston Churchill angol miniszterelnök, Charles de Gaulle, francia elnök vagy a 80-as évekből Helmut Kohl német kancellár, Ronald Reagen amerikai elnök és Margaret Theacher brit miniszterelnök.

Ők képviselték a liberális demokráciát, amely akkor jogszabadságot és tudatos felelősségvállalást jelentett, ellentétben a mai világgal, amelyet a szerző szerint a támogatások és a segélyek uralnak egy olyan nyugati világban, ahol a társadalom leginkább egy éretlen kamaszhoz hasonlít, aki állandóan követelőzik: - Adj még, adj többet vagy különben sírok!

Ami ma van, az nem liberális demokrácia, hanem nyafogó-panaszkodó-váadaskodó serdülők ochlokárciája, amely hosszútávon fenntarthatatlan állíja Joch 2010-es cikke alapján.

A mai liberálisok gyávák, mert nem képesek szembenézni az érzelmeken alapuló hanyatló liberális demokráciával: amikor valamit akarok az államnak kötelessége biztosítani. Ez azonban pubertáns hozzáállás - szögezi le a szerző, aki nyilván nem a sok százmilliárdnyi közpénzből megvalósuló stadionépítésekre gondolhatott, de majd megkérdezem tőle e-mailben.

Joch szerint a nyugat egyetlen esélye, ha a jogbiztonságot, tisztességot, kötelességtudatot és felelősséget hangsúlyozza politikájában, egyébként már középtávon bukta lesz, mert ez lehet az út a európai kormányzás liberális demokrata formájának megmentésére. A baloldali liberálisoktól eltérően ezt Orbán tudja, éppen ezért próbál keresni más, alternatív megoldási lehetőségeket.
Igaz, legnagyobb valószínűséggel ugyanolyan rossz választ ad a létező problémákra, mint amely ellen szembemegy.

De Orbán legalább tudatosítja és felfogja a Nyugat válságát, amelyet a baloldali liberálisok nem hajlandóak megtenni, igaz, Orbán megoldási javaslata és terápiája rossz és éppúgy zsákutcás megoldási kísérlet.

A cseh konzervatív közíró szerint ugyanakkor Orbán rossz válasza nem menti fel a baloldali liberális politikát. Nem vitatkozik azokkal az állításokkal, amelyek Orbánt fasisztának tartják, de van egy szempont, ami alapján a liberálisok közelebb állnak a fasizmushoz, mint Orbán. Ugyanis a történelmileg legjobb formájában lévő, felelős liberális, de szociáldemokrata vagy konzervatív politika is mindig a valóság elfogadásának talaján működött, ki kell tudni mondani, hogy léteznek bizonyos törvényszerűségek, igazságok és normák, amelyet ésszel felfogunk és tudatosan betartunk. Ahogy az USA Függetlenségi Nyilatkozata is mondja: „Ezeket az igazságokat természetesnek tartjuk...”

Ugyanis az igazságot ésszel tudjuk felfogni és elfogadni, akarattal semmit nem érünk el. A fasizmus azonban az akaraton alapul, az emberi akaraton, az ember saját akaratán, amit aztán igazságnak képzelünk el. Az igazság az, amit én mondok, az igazság az, amit én akarok – csakhogy ez fasizmus. A konzervatív szerző szerint például a liberálisok a házasság formáját úgy képzelik el, ahogy ők gondolják. Tehát nem egy férfi és egy nő kötelékének gondolják a kapcsolatot, hanem például egy férfi és egy másik férfi, egy nő és egy másik nő, három férfi és öt férfi, három nő és tizenöt férfi kapcsolatának.

Ahogy a liberálisok szerint a homoszexuális kapcsolat szintén ugyanolyan normális, mint a heteroszexuális. Miért? Honnan tudjuk? – kérdi Joch, de azt már én teszem hozzá, hogy a cikk azon a hétvégén jelent meg, amikor Prague Pride is felvonult. A konzervatív szerző költői kérdésére pedig a prágaiak adták meg szombaton a választ: a 20 ezer résztvevővel szemben 20-30 konzervatív-keresztény fiatal vonult ki Szent Vencel szobra alá, Csehországban pedig küszöbön áll a törvény elfogadása, amely lehetővé teheti, hogy számos nyugat-európai országhoz hasonlóan, a cseh meleg párok is örökbe fogadhassanak és felnevelhessenek gyereket.

A hétvége eseményének hatása alól végül Joch így fejezi be cikkét: a baloldali liberálisok ahelyett, hogy Orbánt bírálnák nagy hangon, előbb saját hibáikkal, hiányosságaikkal és ellentmondásaikkal törődhetnének.

Dehogy védi Orbánt a legnagyobb konezrvatív napilap, ellenkezőleg. Ráadásul úgy tűnik, ahogy a lengyeleknél – hello, Tusk! – úgy a cseheknél is formálódik az amúgy nagyon heterogén táborban egy olyan konzervatív politikai hang, amely képes tisztán különbséget tenni etnikai nacionalizmus, fasizmus és európai értékek között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.