Ferenc pápa boldoggá avatná a marxistának tartott salvadori érseket

2014 augusztus 19., kedd 6:26

Ferenc pápa folytatja a konzervatív vatikáni erők sokkolását: legutóbbi döntésével feloldott egy tiltást, ami megakadályozta, hogy boldoggá avassák a meggyilkolt salvadori érseket, Oscar Romerót.

Romero világszerte nagy népszerűségnek örvend, a szegények püspökének tartják, de a Vatikán hosszú évek óta keresztbe feküdt minden társadalmi nyomásnak, ami Romero emlékét tüntette volna ki. Az ok elég egyszerű volt: szerintük Romerónak marxista nézetei voltak.

Romero a salvadori katonai diktatúra éles kritikusa volt, folyamatosan küzdött az emberi jogok védelméért. Egy mise alatt gyilkolták meg ezért, 1980-ban. Temetése az ország történetének legnagyobb tüntetése is volt egyben, 250 ezer ember gyűlt össze akkor.

Romero meggyilkolásának 27-edik évfordulóján készült ez a fénykép, Salvadorban (MARLON GOMEZ / AFP)

Az érsek az egyik legismertebb képviselője volt a latin-amerikai Felszabadítás Teológiának, ami a szegények képviseletét tűzte ki céljául. A vállaltan baloldali elköteleződésű ideológiát sokszor-sokan rokonították már a korai marxizmus humanista gondolataival.

Hétfőn Ferenc pápa arról beszélt, hogy reméli, gyors boldoggá avatási folyamat jöhet majd most, a tiltás feloldása után.

Számomra Romero Isten embere.

- mondta újságíróknak a pápa.

Salvadorban soha senkit nem vontak felelősségre a gyilkosság elkövetése miatt. Az országban 1980-ban, Romero meggyilkolásának évében kezdődött a polgárháború, és csak 1992-ben ért véget. Először 2010-ben Mauricio Funes, a polgárháború utáni első baloldali vezető kért az állam nevében hivatalosan bocsánatot a gyilkosságért. Az ország repterét is ekkor nevezték el Romeróról.

Kritikusai magát Ferenc pápát is vádolták már marxizmussal egalitárius nézetei miatt, de ezt a pápa visszautasította. Sőt, azt is lehet tudni, hogy az argentin pápa korábbi egyházi karrierje során maga kifejezetten távolságtartó volt a Felszabadítás Teológiájával szemben, és arra szorgalmazta az alá tartozó papokat, hogy politikai érvek helyett inkább az imádkozással kínáljanak megváltást az embereknek. (BBC)