Ferenc pápa boldoggá avatná a marxistának tartott salvadori érseket

2014 augusztus 19., kedd 6:26
34

Ferenc pápa folytatja a konzervatív vatikáni erők sokkolását: legutóbbi döntésével feloldott egy tiltást, ami megakadályozta, hogy boldoggá avassák a meggyilkolt salvadori érseket, Oscar Romerót.

Romero világszerte nagy népszerűségnek örvend, a szegények püspökének tartják, de a Vatikán hosszú évek óta keresztbe feküdt minden társadalmi nyomásnak, ami Romero emlékét tüntette volna ki. Az ok elég egyszerű volt: szerintük Romerónak marxista nézetei voltak.

Romero a salvadori katonai diktatúra éles kritikusa volt, folyamatosan küzdött az emberi jogok védelméért. Egy mise alatt gyilkolták meg ezért, 1980-ban. Temetése az ország történetének legnagyobb tüntetése is volt egyben, 250 ezer ember gyűlt össze akkor.

Romero meggyilkolásának 27-edik évfordulóján készült ez a fénykép, Salvadorban (MARLON GOMEZ / AFP)

Az érsek az egyik legismertebb képviselője volt a latin-amerikai Felszabadítás Teológiának, ami a szegények képviseletét tűzte ki céljául. A vállaltan baloldali elköteleződésű ideológiát sokszor-sokan rokonították már a korai marxizmus humanista gondolataival.

Hétfőn Ferenc pápa arról beszélt, hogy reméli, gyors boldoggá avatási folyamat jöhet majd most, a tiltás feloldása után.

Számomra Romero Isten embere.

- mondta újságíróknak a pápa.

Salvadorban soha senkit nem vontak felelősségre a gyilkosság elkövetése miatt. Az országban 1980-ban, Romero meggyilkolásának évében kezdődött a polgárháború, és csak 1992-ben ért véget. Először 2010-ben Mauricio Funes, a polgárháború utáni első baloldali vezető kért az állam nevében hivatalosan bocsánatot a gyilkosságért. Az ország repterét is ekkor nevezték el Romeróról.

Kritikusai magát Ferenc pápát is vádolták már marxizmussal egalitárius nézetei miatt, de ezt a pápa visszautasította. Sőt, azt is lehet tudni, hogy az argentin pápa korábbi egyházi karrierje során maga kifejezetten távolságtartó volt a Felszabadítás Teológiájával szemben, és arra szorgalmazta az alá tartozó papokat, hogy politikai érvek helyett inkább az imádkozással kínáljanak megváltást az embereknek. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt