Ferenc pápa súlyos beteg, 2-3 éve lehet hátra

"Úgy tekintek (a népszerűségre), mint Isten embereinek nagylelkűségére. Próbálok a bűneimre, a hibáimra gondolni, és igyekszem nem büszkévé válni. Két-három év, és távozom az Atya házába"

- mondta Ferenc pápa újságíróknak azon a repülőgépen, amellyel dél-koreai látogatásáról utazott vissza a Vatikánba.

A pápa korábban nem beszélt nyilvánosan esetleges haláláról, de hozzá közel álló vatikáni forrásoknak korábban azt mondta: úgy gondolja, már csak néhány éve van hátra az életből, írja a Guardian.

Ferenc pápa megemlítette a pápai trónról való lemondás lehetőségét is – ezt abban az esetben tenné meg, ha feladatainak már nem tudna eleget tenni.

A pápaságról való lemondás lehetséges, "még ha egyes teológusoknak nem is tetszik" – mondta Ferenc. Hatvan éve még hallatlan volt, hogy egy katolikus püspök visszavonuljon, de manapság mindennapos. "XVI. Benedek mgnyitotta az ajtót" – mondta Ferenc pápa, utalva elődje, Joseph Ratzinger 2013-as lemondására, amit idős kora miatt fogyatkozó erejével indokolt.

Ferencet, polgári nevén Jorge Mario Bergogliót a bíborosok 2013. március 13-án választották pápává.

Ferenc pápa az elmúlt hónapokban többször is lemondta programjait. Korábban a Vatikán azzal oszlatta el a romló egészségi állapotára vonatkozó találgatásokat, hogy nem beteg, csak fáradt.

(The Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.