Ismét könnygázzal oszlatott a rendőrség Fergusonban

külföld
2014 augusztus 19., 09:08
comments 27

Kora reggeli cikkünkben még arról írtunk, hogy békésen telt a legutóbbi éjszaka Fergusonban, azóta viszont az időeltolódást leküzdve érkeznek a hírek a lázongó amerikai elővárosból.

Az amerikai rendőrség ismét könnygázzal oszlatta fel az összegyűlt tömeget, és sok embert letartóztattak. Az eseményeket legjobban megint a közösségi médián keresztül lehetett követni, a Wire szépen össze is szedte a legfontosabb posztokat.

A mostani összecsapások órákkal azután törtek ki, hogy Barack Obama nyugalomra intette tévébeszédében a szemben álló feleket. Az elnök bejelentette azt is, hogy a helyszínre  utazik a legfőbb ügyész, Eric Holder, hogy tárgyaljon azokkal a szövetségi ügynökökkel akik Michael Brown meggyilkolása ügyében nyomoznak.

photo_camera (Joe Raedle/Getty Images)

Missouri kormányzója, Jay Nixon hétfőn rendelte be a Nemzeti Gárdát, és kijárási tilalmat vezetett be estékre, de ezt a tüntetők nem vették figyelembe.

A fergusoni műveletekért felelős rendőrkapitány, Ron Johnson szerint a rendőröknek azután kellett fellépniük kedden, hogy a tüntetők üvegekkel dobálták meg őket, két ember pedig lövésektől sérült meg. A biztonsági erők a sajtó képviselőit is elküldték az utcákról. A Getty Images egyik fotóriporterét pedig több órára őrizetbe is vették.

Ennek ellenére kerültek elő felvételek arról, ahogy alaposan felfegyverzett rendőrök sorra vezetnek el letartóztatott tüntetőket.

Közben a PEW közölte közvélemény-kutatását arról, hogyan látják az amerikaiak a fergusoni eseményeket. És nem meglepő módon erősen etnikai szempontok mentén.

Míg a megkérdezett feketék 80 százaléka gondolja azt, hogy Brown lelövése fontos rasszal kapcsolatos kérdéseket vet fel, addig a fehéreknek csupán 37 százaléka gondolja ezt. Míg azzal kapcsolatban, hogy mennyire bíznak a most zajló nyomozásban, a fekete válaszolók 76 százaléka szkeptikus, míg a fehérek harmadának van csak igazán fenntartása. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.