Az IS lefejezett egy amerikai újságírót

2014 augusztus 20., szerda 6:31
295
Youtube via The Daily Beast

Egy amerikai újságíró, a Szíriában 2012. november 22-én elrabolt James Foley kivégzéséről tett közzé videót a Youtube-on a Szíria és Irak egy részét megszálló szélsőséges dzsihádista csoport, a magát most már Iszlám Államnak (IS) nevező ISIS. A megosztóról rövid időn belül eltávolított videóban a narancssárga rabruhában, de magát büszkén kihúzva térdelő Foley fejét egy erőteljes brit akcentussal beszélő, tetőtöl talpig feketébe öltözött, arcát is feketébe bugyolált terrorista vágja le egy arasznyi pengéjű késsel.

Foley - aki barátunk, a most éppen Kurdisztánban dolgozó Szlankó Bálint barátja volt - több mint másfél éve volt fogságban. A kiszabadításán dolgozók 2013 májusában még úgy tudták, hogy valószínűleg Bassár al-Aszad szír diktátorhoz hű milíciák rabolták el.

A rezsim és az ISIS ellen is harcoló csoportok régóta állítják, hogy Aszad titkosszolgálata együttműködik, vagy legalábbis egy időben együttműködött az ISIS-szel: a dzsihádisták térnyerése ugyanis azt bizonyíthatta volna a világnak, hogy még Aszad rezsimjénél veszélyesebb és brutálisabb ellenféllel harcolnak.

A Foley kivégzéséről közzétett videóban egy másik amerikai újságíró, a szabadúszóként a Time-nak dolgozó Steven Sotloff is felbukkan. A terroristák azzal fenyegetőznek, hogy ha az amerikaiak nem állítják le a csapataik elleni légicsapásokat, őt is kivégzik.

Foley édesanyja, Diane ezt a szívszorító üzenetet tette közzé a Facebookon fia kivégzése után.

„Sosem voltunk még büszkébbek a fiunkra, Jimre. Az életét adta azért, hogy bemutathassa a világnak a szíriai emberek szenvedését.

Könyörgünk az elrablóknak, hogy a többi túszuk életét kíméljék meg. Ahogy Jim, úgy ők is ártatlanok. Nincs hatalmuk az amerikai kormány felett, nem ők irányítják annak iraki, szíriai vagy a világ bármely más részét érintő külpolitikáját.

Köszönjük Jimnek mindazt, amit adott. Rendkívüli gyermek, testvér, újságíró és ember volt. Kérünk mindenkit, hogy a következő napokban, amíg Jimet gyászoljuk, tartsák tiszteletben magánéletünket.”

(Via The Daily Beast)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt