Azt tudták, hogy a hat fergusoni városi tanácsnokból egy rendőrként még gyanúsítottakat vert?

külföld
2014 augusztus 20., 13:09
comments 93

Ha valakinek eddig kétségei lettek volna, hogy a javarészt feketék lakta, mégis fehérek vezette Fergusonban

valami nagyon nincs rendben,

ismerkedjenek meg Kim Tihennel. A 43 éves, törékeny asszony, mielőtt a hatfős városi önkormányzat tanácsnoka lett volna, a helyi rendőrségen szolgált. 2012-ben választották tanácsnokká.

photo_camera Ő Kim Tihen. Elnézést kérek a botrányos képminőségért, meglepetésre a fergusoni városi tanács honlapja nemrég elérhetetlenné vált :-(

Nem volt nehéz dolga. A riválisa a polgármester, James Knowles unokatestvére, John volt, de róla még a kampányban kiderült, hogy az iskolaszék pénzén bulizott San Franciscóban, ahol még a dohányzás miatt kiszabott 500 dolláros bírságot is a várossal fizettette ki. Kénytelen volt visszalépni, így Tihent simán beválasztották a tanácsba, ahol így ő lehetett az ötödik fehér a hattagú testületben.

Pedig Tihen egyike volt annak a négy rendőrnek, aki ellen brutalitás miatt bírósági eljárás is folyt. Ráadásul ő volt a négy gyanúsított közül az egyetlen, aki bírósági vallomásában beismerte, hogy megütötte az áldozatot, Henry Davist. Az ügyész és a vallomást tevő Tihen beszélgetését a bírósági jegyzőkönyvből idézem:

- Megütötte Mr. Davist?
- Igen.
- Körül tudná írni, hogy hogyan ütötte meg Mr. Davist?
- A tarkóján, miközben megpróbált kiszabadulni az ölemből.
- Mr. Davis megütötte magát?
- Nem.
[...]
- Ököllel ütötte?
- Igen.
- Volt bármi a kezében?
- Igen.
- Mi volt a kezében?
- A bilincsem.

Ez utóbbi azért lényegi állítás, mert Davis vallomása szerint már rég bilincsben volt, amikor a rendőrök verni kezdték. Tihen ezt tagadta. Azt is tagadta, hogy hátrafeszítette volna Davis fejét, hogy kollégája, David White arcba rúghassa.

Pedig azt ő maga is beismerte, hogy Davis homloka vérzett, miközben ő állítólag a tarkóját ütötte, a többi gyanúsított rendőr pedig tagadta, hogy ütött volna.

De nem is ez a legextrémebb a történetben, hanem az, hogy Tihen és társai közvagyon megrongálásával is megvádolták Davist, mert

összevérezte az egyenruhájukat.

- És hol vérezte össze magát, vagy az egyenruháját Mr. Davis?
- A nadrágom elejét, a combomnál.
- Mindkét lábán?
- Úgy hiszem, igen.

A rendőrök amúgy azzal is megvádolták Davist, hogy rájuk támadt, de ezt aztán visszavonták. Tihen is megúszta, a bíróság szerint Davist

nem verték össze annyira, hogy az sértette volna a jogait.

A rendőregyenruha összevérzése miatt közvagyon megrongálásával megvádolt Henry Davis sztoriját a remek John Oliver kotorta elő:

(Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.