Miért akarja elvenni a metodistáktól az iskolát Felsődobsza?

oktatás
2014 augusztus 21., 05:47
comments 147
  • Felsődobsza csütörtökön vissza akarja venni az iskoláját a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől.
  • Ugyanaz a fideszes polgármester venné vissza, aki 2011-ben odaadta, mivel az önkormányzat nem tudta fenntartani.
  • A kiterjedt szociális intézményrendszert működtető MET viszont nem akarja visszaadni, mert szerintük jogtalan a szerződés felmondása.
  • Ezért családi napot hirdettek az iskolában csütörtökre, amikor az önkormányzat visszavenné az épületet.
  • A háttérben egy sokkal nagyobb háború áll.

Azt nem lehet mondani, hogy Iványi Gábor nagy hasznot húzott volna abból 2010 óta, hogy ő eskette annak idején Orbán Viktort és Lévai Anikót, és a házaspár két legidősebb gyerekét is ő keresztelte.

Az egyház, ami hivatalosan már nem egyház

Azzal kezdődött, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET), amit Iványi Gábor vezet, az új egyházügyi törvény 2011-ben megfosztotta az egyházi státuszától. Ezt nem hagyta annyiban a MET, előbb az Alkotmánybírósághoz fordultak, az meg is semmisítette az egyházi törvény első változatát. A második verzió még tovább szigorította az egyházzá válás feltételét, az Ab részben ezt is megsemmisítette, és kimondta, hogy a MET és további mintegy hetven egyház jogállását vissza kell állítani. Aztán elmentek a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz is, ahol szintén az ő igazukat támasztották alá. A magyar kormány viszont felülvizsgálatot kért. Az így nem egyházakká váló korábbi egyházak az adók egy százalékát sem gyűjthetik.

photo_camera Iványi Gábor forrás: keresztenytvhu

Közben a MET összegyűjtött tízezer támogató aláírást, mert ez is feltétele volt az egyházzá nyilvánításnak. Balog Zoltán miniszter szerint is megfeleltek a feltételeknek, de végül az Országgyűlés illetékes bizottsága több másik szervezettel együtt, csomagban döntött a MET-ről, és a képviselők úgy ítélték meg, hogy bár a szervezetek számos tevékenysége figyelemre méltó, de csak kis társadalmi támogatottsággal bírnak. És mivel „a közösségi tevékenységüket a társadalom egészére vetítve csekély hasznosulással végzik, nem ismerik el őket”.

De mit csinál a MET?

Például iskolákat, óvódákat működtet, összesen húsz településen. 3200 hátrányos helyzetű gyereket nevelnek, van szakiskolájuk, középiskolájuk, de felnőtteket is készítenek fel érettségire.

photo_camera A felsődobszai Bárczay Gábor iskola. Forrás: wesley.hu

Felsődobszán 2011-ben vették át az iskolát. Az épületet alig egy évvel korábban, 230 millió forintért újították fel uniós forrásból, de az önkormányzat képtelen volt fenntartani. Ezután jött megmentőként a MET. A megállapodásuk szerint, amit Felsődobszával, valamint három közeli település önkormányzattal kötöttek, a közoktatási, köznevelési feladatokat a MET átvállalta öt évre, úgy, hogy óvodától érettségiig, illetve a szakképzések befejezéséig folyamatosan biztosítja a közoktatást.

A szerződést Luterán András (Fidesz-KDNP) polgármester írta alá. Idén pedig ő mondta fel. Az indoklás az "együttműködés hiánya" volt.

Az önkormányzat fő kifogása a vs.hu szerint az volt, hogy több szülő is panaszkodott az oktatás színvonalára. Emiatt az önkormányzat beszámolót kért a MET-től, de a kért adatokat nem kapták meg hiánytalanul. Iványi Gábor szerint a polgármester egyáltalán nem konkretizálta, hogy milyen panaszokról van szó, ők pedig megadtak minden szükséges információt. Holott az önkormányzat felé nincs semmiféle adatszolgáltatási kötelezettségük. Az egyoldalú felmondás a MET szerint nem volt jogszerű.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De közben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is bejelentkezett az iskolára, felmondva a MET-tel közoktatási megállapodást. A KLIK ugye az a szervezet, amely megkapta az iskolák központi működtetését. Viszont az egyházi fenntartású iskolák nem kerültek hozzájuk, így a felsődobszai sem. Vagyis ahhoz nincs köze, a megállapodás felmondása miatt a MET bírósághoz is fordult.

Hogy a pernek mi lesz a vége, az nem most fog kiderülni, mert a Szikszói Városi Bíróságon még ki sem tűzték a tárgyalás időpontját. Viszont az önkormányzat és a KLIK már csütörtökön átvenné az épületet. A MET viszont nem akarja átadni, és előrehozva az iskolakezdéskor szokásos családi napot, csütörtökre közös főzést hirdettek meg.

„Ha jönnek a KLIK-től vagy az önkormányzattól, megkínáljuk őket egy levessel, és elmagyarázzuk, miért jogszerűtlen, amit tesznek, és miért fontos, hogy a MET működtesse továbbra is az iskolát" - mondta Iványi Gábor. A lelkész szerint bár a Fidesz megígérte, hogy nem záratja be a kistérségi iskolákat, „a Fidesz szavahihetősége felett most mi őrködünk", több ilyen iskola fenntartásával. „Ha a KLIK átveszi az iskolát, fél éven belül be is zárja majd azt” - véli Iványi.

Főpróba?

Iványi szerint a polgármestert az a politikai ambíció hajtja, hogy az iskola visszakövetelésével megfeleljen a Fidesznek. A polgármestert megkérdeztük, de elhárította a nyilatkozatot, mint mondta, ő egy háromoldalú megállapodást szeretne, és a gyerekek érdekeit nézi, nem nyilatkozatháborút akar. A KLIK-et is hiába kerestük.

Iványi szerint nem új, háromoldalú megállapodás kell, hanem békén kell hagyni a régit, pláne másfél héttel az iskolakezdés előtt. A többi olyan településen, ahol a MET működtet oktatási intézményt, nem mondták fel a szerződéseket, de Iványi úgy látja, hogy a felsődobszai lehet a főpróba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Orbán egykori barátja

A felsődobszai történet is felveti azt a kérdést, hogyan távolodhatott el ennyire egymástól Orbán Viktor és a Iványi Gábor? A lelkész szerint személyes konfliktusuk nem volt, de ami felé Orbán Viktor elindult, az szöges ellentétben áll azzal, ami korábban a barátságuk alapja volt. Ami Iványi szerint régebben közös volt bennük: nem bírták elviselni a diktatúrát, szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot akartak, egy olyan országot, ahol nem cselédeket nevelnek, ahol szármása miatt senkit nem ér hátrány.

A mostanában DK-s rendezvényen is felbukkanó Iványi azt mondja, hogy meghúzhatta volna magát, de korábban abban ismertek egymásra Orbánnal, hogy mertek szólni, kockáztatni, a hatalommal szemben állni. ”A zsarnokság mindenkitől elfogadhatatlan. Korábbi baráttól is, pláne, ha az nem bírja elviselni, ha valaki merészel szót emelni, és pitiáner módon arra használja a hatalmát, hogy megpróbálja tönkretenni a vele szemben állókat" - mondta Iványi.

Vihetik a többit is

Csütörtök elvileg a KLIK „hatósági birtokvédelmet” kérve átveszi az iskolát. Legalábbis ezt közölték a MET megbízott jogászával a központi intézményfenntartónál. A MET szerint viszont a fenntartói jog és a birtokon belüliség őket illeti. Iványi Gábor közleményében azt írta, hogy szóban a KLIK főosztályvezetője megfenyegette a jogászukat: amennyiben csütörtökön az egyház nem adja át önként az iskolát, a MET által fenntartott összes többi iskola elvételét is fontolóra veszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.