Sem a majmoknak, sem az isteni erőknek nem lehet szerzői joga

Írtunk mi is arról a sztoriról, hogy David J. Slater brit természetfotós 2011-ben éppen üstökös mákakókat fotózott Indonéziában, amikor a majmok ellopták a fényképezőgépét és elkezdtek szelfiket gyártani.

A képek világhírűek lettek, Slater nagy bánatára viszont ezzel egy fillért nem keresett, mert a Wikipedia feltöltötte ingyenes elérhető adatbázisába a képeket, mondván hogy azokat majmok készítették.

(via Wikipedia Commons)

Az ügyből per lett, és ez ért most véget. Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala végül úgy döntött, hogy olyan tartalmat, amit egy állat készített, nem lehet regisztrálni. Ugyanígy nem vonatkozik szerzői jog azokra a produktumokra, amiket istenek vagy szellemek állítottak elő.

És ez nem vicc. A hatóság végzése és a frissen átalakított szabályozás szerint nem vehetik nyilvántartásba

a természet, állatok vagy növények munkáit

és ugyanígy kívül esik a szerzői jogokon minden, amit

isteni vagy természetfölötti létmódok alkottak

ugyanakkor az ér, ha egy ember csak annyit állít művéről, hogy ezek ihlették munkáját.

Azaz a Wikimedia nyert, a végzés annyira precíz volt, hogy a majom által készített fénykép mellett megemlítették a nem regisztrálható szellemi művek között az elefánt által festett képet és az óceán formálta uszadékfát is. (Mashable)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.