7 nélkülözhetetlen kütyü, ha elhagyod a hálót.

Túlélési tippek a fotelből
2014 augusztus 24., 09:35
comments 2

Mármint az elektromos hálózatot. Mert kempingezel, eldugott tanyára költözöl, ahova még nem ért el a vezetékes villany, vagy egyszerűen meguntad a sárga csekkeken szereplő számokat, és egyedi, zöld szellemiségből született módon vágnál bele az energia megtakarításba.

A központi áramellátás hiánya könnyen kiküszöbölhető megfelelő teljesítményű generátorok alkalmazásával. Csakhogy üzemanyagot pusztítani ezért a célért szöges ellentétben áll a környezettudatos életvezetéssel, így olyan tárggyal kezdünk, amelyek megújuló energiaforrásokból biztosítják az éltető delejt.

Időjárástól, napsütéstől független megoldást jelent, ha emberi erővel termeljük meg a kisebb fogyasztók számára szükséges energiát. Vagyis éljen a szobabringa!

7. Bringa-generátor. Ezzel a kiegészítővel bármelyik kerékpárt generátorrá alakíthatunk, az UpCycle Eco-Charger honlapja büszkén hirdeti, hogy ez minden idők legerősebb, legmegbízhatóbb bringagenerátora 275 Wattos maximális teljesítménnyel, és a képességekhez mérten borsos 1500 dolláros árcédulával.

link Forrás

6. Sörhűtő. Nincs civilizáció hideg sör nélkül! Ezt a tényt ismerte fel egy dán cég, és megalkották a hordozható, automatizált pincét. Vicces látni, hogy a „startup” vállalkozások néha teljesen kézenfekvő, pofonegyszerű ötleteket adnak el menő körítéssel, hatalmas sikerrel. Az eCool is ilyen, hiszen lényegében nem más, mint egy ügyes adagoló szerkezet, ami képes 24 doboz sört felszínre hozni az egy méter mély gödörből.

A terméket népszerűsítő Facebook oldal szerint már az összes előrendelt darab elfogyott, így inkább fogjunk egy színescsíkos műanyag szatyrot, madzagot, és azzal engedjük le a sört a gödör aljára.

5. Pedálos mosógép. Mindössze 40 dollár, és a kék műanyaghordó, vagyis GiraDora elbánik a legmakacsabb foltokkal is. A kezelőnek nincs más dolga, mint felülni a tetejére, és lábbal mozgásban tartani a szerkezetet. Egyszerű, mégis gyors lehetőség a mosásra, szárításra konnektormentes környezetben.

4. Mobil kihangosító, áram nélkül. Amíg az asszony pedálozza a mosatlant, a sör épp gödörben hűsöl, és már az összes akkumulátorba elegendő energiát tekertünk a generátorbringával, zeneművek élvezetével múlathatjuk az időt, egy a mobilok fakó hangját felerősítő, árammentes kiegészítő segítségével. Amíg a zenelejátszásra tényleg alkalmas Nokia 6234-esem szolgált, mi is gyakran alkalmaztuk a söröskorsók akusztikai erősítő hatását baráti poharazások során. Nagyszerűen működött, de kreatív feltalálók továbbfejlesztették ezt az alapszintű megoldást.

Az apró, kartonból hajtogatható verziótól a bambuszfából készült kivitelen át egészen a trombitából eszkábál steampunk hangszóróig akad minden a témában. Utóbbi a legkívánatosabb, Christopher Locke 400 dollártért mért munkája még akkor is inspiráló, ha nem akarjuk kihúzni magunkat a konnektorból.

link Forrás

3. Töltők és tűzhelyek. Vacsora és csordultig töltött mobil egy füst alatt! A mintegy 1 kilós CampStove első ránézésre csak egy helyes kis kempinges mobil-főzőegységnek tűnik, és valóban jól el is lehet vele főzőcskézni a szabadban, és főleg fatüzeléshez tervezték, de amúgy szenet, tobozt és bármilyen más éghető anyagot megeszik, ami éppen rendelkezésre áll. Azonban a keletkező füstöt alaposan megszűri a rendszer, és 95%-kal visszaszorítja a kibocsátását, sőt a hőenergiát egy speciális egységgel elektromos energiává alakítja, ami épp elegendő például telefontöltésre vagy egy USB-kimenetes LED-lámpa megvilágítására. (via pazarcuccok)

Ha pedig már megtalálható raktárunkban a hordozható tűzhely, a Powerpot segít megmenteni az elszálló hőenergiát. Az elektromos áramot előállító edény nem tartalmaz mozgó alkatrészt, és egy szabványos, feszültségszabályzóval is ellátott, szabványos 5 voltos USB-kábellel szerelték fel, amelyet tűzálló borítással is elláttak

BioLite-Camp-Stove-525x350

2. Fényforrás. Ezerféle lehetőség közül választhatunk, a felrázható, mozgásra töltődő, napelemmel ellátott olcsó LED-lámpáktól a dizájn-viharlámpásig. Órákig lehet turkálni forma, felhasználás, teljesítmény szerint, de annyi biztos, hogy a legérdekesebb a napelemes, felfújható LuminAID elnevezésű kütyü. Alaphelyzetben a zsebünkben elfér, és mikor a használatra kerül a sor, 320x220x6 milliméter méretű átlátszó párnává fújhatjuk, ami így egyenletes mértékben derít fényt az éjszakában.

1. Víztisztító szívószál. Ha nincs más lehet követni Bear Grylls tanácsait, és átizzadt zoknin keresztül szürcsölni a sárlét, de felkészülve azért akad jobb lehetőség is. Ilyen a víztisztító csodacső, ami egy erdei pocsolyából is ivóvizet varázsol.

Ezek a kisméretű és igen praktikus jószágok általában rendelkeznek egy vagy két mechanikus szűrővel, amik általában egyszerű textil alapú előszűrők és valamilyen szintetikus mikroszűrők.

Ezek tizedmikronos nagyságig képesek eltávolítani mindent az ivásra szánt vízből, majd az így előszűrt és jelentősen tisztított folyadék keresztül áramlik az aktív szén szűrőn, végül megérkezik a szívócső száj felőli végéhez. Zseniálisan egyszerű. Ennek ellenére a 200 literes kapacitástól egészen 1.000 literig terjed használhatóságuk, mire szűrőcserére érnek. (via tulelniatermeszetben.blog.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.