Diktátor vagy, és éppen lemészároltattál 14 embert? Kérj tanácsot Tony Blairtől! Ad!

2012 nyarán Nurszultan Nazarbajevnek, Kazahsztán határozottan demokratikusnak tűnő 96 százalékos szavazati aránnyal megválasztott elnökének akadt egy kis gondja. Cambridge-ben kellett beszédet mondania alig fél évvel azután, hogy a karhatalmistái lemészároltak 14 tüntetők Zsanaozen városában, ahol több tucat sztrájkoló olajipari munkást is őrizetbe vettek és megkínoztak.

Az ilyesminek elég rossz sajtója van a nyugati világban.

De Nurszultan Nazarbajev szerencsés ember. Alig egy hónappal a mészárlás előtt szerződtette le kommunikációs tanácsadónak Tony Blair egykori brit miniszterelnököt. És Tony Blair segített is neki.

A Telegraph nemrég megszerezte Tony Blair levelét, amit a volt miniszterelnök hivatalos, a volt miniszterelnököknek kijáró fejléces papírján írt, és amihez az alján még saját kézírásával azt is hozzáfűzte, hogy

„A legeslegjobb kivánságaimmal. Nagyon várom már, hogy találkozhassunk Londonban! Örrökké a tiéd, Tony Blair.”

A levélben Blair két bekezdésnyi szöveget küldött azzal a tanáccsal, hogy ha azt elmondja, a nyugati sajtó imádni fogja. „Legyenek bármilyen tragikusak a történtek, nem szabad, hogy elhomályosítsák azt a hatalmas fejlődést, amit Kazahsztán elért” - írta Blair.

A két bekezdésben, amit írt, eszerint is járt el. Blair szövege így kezdődött:

„Szeretem a hazámat. Keményen dolgoztam azért, hogy leküzdhesse a közelmúlt történelmének keserű hagyatékát. Én vezettem, amikor drámaian javultak az emberek anyagi- és életkörülményei.”

Blair arról is írt, hogy Kazahsztán mennyit segít a NATO-nak az afganisztáni kivonulásban, illetve önként lemondott atomfegyvereiről.

A zsanaozeni mészárlásról azt írta:

„Van egy demokráciát és emberi jogokat érintő téma, amiről beszélnem kell. Értem és hallom bírálóimat. Mindazonáltal annyit mondhatok neki: mindenképpen mondják a mondandójukat, biztosíthatom őket arról, hogy meghallgatom. De ismerjék el azt a hatalmas és pozitív változást, amit eddig elértünk. Lépésről lépésre haladunk.”

Cambridge-i beszédében Nazarbajev mindezt el is mondta, annyi változtatással, hogy nem ejtette ki a száján Zsanaozen nevét. És Blairnek igaza lett, a világsajtó bekajálta a szöveget.

Kazahsztán amúgy évi hétmillió fontot, 2,75 milliárd forintot fizet Blairnek a tanácsokért. (Via The Telegraph)