Ilyen egy jól sikerült nácihergelés: szentkoronás Darth Vaderre ugrott a Jobbik

Egyéb
2014 augusztus 24., 05:20
comments 822

Egy berlini magyar grafikus, Untune készített egy pólót. Így néz ki:

photo_camera Untune All

A grafikai megvalósítás tökélets, a szöveg már inkább bénácska, de ez most mindegy. Ha abban megállapodhatunk, hogy bárkinek joga van politikusbábokat felakasztani - szerintem igen -, vagy politikusokat leköpni - köpdösni csúnya dolog, de hát miért ne -, akkor maradjunk annyiban, hogy Darth Vaderre is lehessen már koronát rajzolni.

Pláne, hogy az ilyesmivel olyan remekül lehet hergelni a jobbikosokat, hogy azok közül ketten, Sneider Roy és Szilágyi György rögtön írásbeli kérdést adnak be Pintér Sándor belügyminiszternek. Olyat, amiben ilyen gyöngyszemek vannak:

"Így került a George Lucas által megálmodott nagy sikerű Csillagok háborújának az első számú negatív szereplője, a Wikipédia által a filmtörténelem egyik legmarkánsabb, legikonikusabb és legkarizmatikusabb gonosztevőjének, Darth Vadernek a fejére a magyar államiság szimbóluma, mely a többségi keresztény, különösen a társadalom katolikus többsége részéről megkülönböztetett tiszteletet élvez."

Az igen hosszúra sikerült kérdésben még háborognak egy sort azon is, hogy nem is olyan rég meg Kossuth Lajos fejére raktak rá egy pólón koronaformájú baseballsapkát, és előkerültek az osztrák humoristák is, akiknek volt pofájuk a koronával tréfálkozni. Pedig hát a Btk. is kimondja, hogy

"Aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Az ügyészség szerint viszont csak az minősül a Szent Korona meggyalázásának, ha magát a tárgyat éri sérelem. A Szent Korona képének megváltoztatása a szabad véleménynyilvánítás része. Mondjuk ehhez képest Pintér válasza szerint a rendőrség nemzeti jelkép megsértésének vétsége megalapozott gyanúja miatt eljárást folytat az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.