Visszatér az ország legizgalmasabb fesztiválja - Újra lesz Ultrahang

ZENE
2014 augusztus 25., 08:26

Az Ultrahang sok éven át nyújtott mindig megbízhatóan felzaklató élményt: kurrens, izgalmas, szokatlan, sehova nem tagolható előadók jöttek rendre Magyarországra, hogy megmutassák legújabb kísérleteiket, hangjaikat-ütemeiket.

Aztán pár évnyi szünet jött a fesztivál életében, de ennek idén vége: szeptember 28-a és október 5-e között ismét fesztivál, Budapest több helyszínén, több mint negyven élő fellépővel.

Az idei fesztivál mottója a "A new kind of joy" lett, ami, mint írják,

arra a - sokak számára talán ismeretlen - örömre utal, amelyet a zaj, a dallam, a lüktetés varázslatos egyvelege, illetve a jól ismerttel való találkozás helyett a felfedezés öröme jelent.

A fellépők között a honlapon lehet bogarászni, az esetleg ismeretlenebb nevek pedig ne riasszanak el senkit, épp az ilyen kalandok miatt érdemes ellátogatni az Ultrahangra.

A fesztivált a ma már legendának számító Charlemagne Palestine ritualisztikus orgonakoncertje nyitja a Vakok Intézetében.

Utána pedig valóságos hangözön jön majd, innentől a bemutatkozó közleményt idézzük: 

A fesztiválon fellép az ipari techno újhullámának kultikus figurája, Vatican Shadow, az avantgárd metál mérföldkő Sunn O)))-ból ismert Stephen O'Malley duója, a KTL, a harminc évesen szinte a pályája csúcsára ért dobos zseni, Eli Keszler, közös koncerten lép fel a Gustave Tiger és a Mayberian Sanskülotts, önálló kiadói esten mutatkoznak be a prágai Baba Vanga előadói, azaz a Superskin, Laura Luna, Lanuk, Ken Ganfield és Střed Světa, session estet tart a 12z, új műsorral jelentkezik S. Olbricht és Route 8 közös projektje, a Ste Pwri Tmod, fellép a Budapesten ritkán játszó, de nemzetközileg egyre elismertebb Lázár Gábor.

A tánczene, a zaj és az eufória határterületeit mutatja be produkcióival a brit Ekoplekz, az olasz Lorenzo Senni, a lengyel Wilhelm Bras és a svéd Dungeon Acid; az emberi hang és az elektronika hol finom, hol radikális fúzióját a dán Frederikke Hoffmeier, azaz Puce Mary, a francia Élg, illetve a finn Jan Anderzén, aki Tomutonttu néven lép majd fel. A hazai barkácsolt elektronika kívülálló, de megkerülhetetlen alakja Tigrics, az újpesti panelben született szintitrió, a Wedding Acid Group, illetve a magyar avantgárd fáradhatatlanul aktív alakja, Sőrés Zsolt is játszanak a fesztiválon.

A mikrohangok intimitásával játszik Philip Jeck és Janek Schaefer, előbbi ósdi lemezjátszókkal, utóbbi elemes rádiókkal. A fesztivált a feltörekvő, de kevéssé ismert magyar elóadóknak lehetőséget biztosító UH Demo ötödik kiadása zárja, de az UH Fest alatt fellépnek a korábbi demók szereplői is: Asio Otus, Carla Under Water, Ateuqram, bhzsolt, a Buster Keaton, Bartha Márk, illetve The Stanley Manuever. Saját produkcióval lép fel a Farbwechsel kiadó egyik alapítója, Alpár, illetve az Eastern Daze blog és a Baba Vanga kiadó oszlopos alakja, Lucia Udvardyova, azaz Palmovka.

Koncertjükön kívül Charlemagne Palestine és Eli Keszler ingyenesen látogatható előadást is tartanak a Közép-Európai Egyetemen. A fesztiválra nagy és kis bérlet váltható augusztustól, az egyes koncertekre külön is váltható jegy a helyszíneken, a koncertek napján. 

Az UH Fest 2014 szeptember 28. és október 5. között Budapest több pontján, a Vakok Intézetében, a Trafóban, a Toldiban, a Lärmban, a Capellában, a Beat On The Bratben, a Kontrában, a CEU-ban, az A38 hajón és a Mika Tivadarban osztja az örömöt.

Ha bárki kedvet kapott (reméljük!), akkor Facebook-event itt, honlap meg itt található. Indulás szeptember végén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.