Az Egyesült Államok elkezdte a felderítést Szíria fölött

külföld
2014 augusztus 26., 07:47
comments 22

Barack Obama engedélyezte, hogy a hadsereg kémrepülőgépekkel és drónokkal felderítő repüléseket végezzen Szíria felett, hogy ezzel előkészítsenek esetleges légicsapásokat az Iszlám Állam (IS) ott tartózkodó egységei ellen. Hasonló légicsapások már hetek óta zajlanak Irakban.

Kedd reggelre pedig megerősítették, hogy a felderítések elkezdődtek.

A háborús bűnök elkövetésével is megvádolt damaszkuszi kormány igyekszik a legtöbbet kihozni a helyzetből, és jelezték, hogy készek az együttműködésre a nyugati országokkal az IS ellen. De ugyanakkor feltételül szabták, hogy a nemzetközi közösség tartsa tiszteletben országuk vezetését és függetlenségét. A szíriai külügyminiszter, Valíd Moallem figyelmeztetett is, hogy Szíria területén minden egyes légicsapást kizárólag a damaszkuszi kormány jóváhagyásával lehet végrehajtani, mert ha ez nem így történik, akkor az az ország elleni agressziónak minősül.

A saját népe ellen brutális polgárháborút viselő Bassár el-Aszad elnök taktikáját elég jól érzékelteti ez a keserű karikatúra, amit egy iráni alkotó,  Mana Neyestani rajzolt meg:

iran_aszad

Ahogy a Vox írja, ebben a rajzban benne van Aszad teljes politikája. Hogy miközben az ellene tüntetőkkel szemben keményen fellépett, az IS visszaszorítására mindeddig minimális erőforrásokat fordított. És bár a két fél nyíltan szemben áll egymással, valójában mindkettejüknek kapóra jött az eddigi felállás. Ez most persze megváltozhat, ahogy az IS katonái stratégiai fontosságú helyszíneket is képesek már elfoglalni Szíriában a kormányerőktől.

Amerikai tisztségviselők név nélkül ugyan, de azt közölték, hogy magánvéleményük szerint az Egyesült Államok nem fogja Damaszkusz engedélyét kikérni, sem a felderítő repülésekhez, sem az esetleges légicsapásokhoz. (Business Insider, Vox, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.