És akkor mostantól nincs tűcsere a Józsefvárosban

2014 augusztus 27., szerda 6:01
421
Tábla a Kék Pont ellen szervezett pszeudócivil tüntetésen. (Fotó: Botos Tamás)

Nagyon szerettünk Józsefvárosban dolgozni, rengeteget tanultunk itt és nagy terveink voltak még. Szomorúak vagyunk attól, hogy így alakult, de így kellett döntenünk, mert ilyen körülmények között nem tudtunk tovább felelős és biztonságos munkát végezni, működésünk teljesen ellehetetlenült

- írja a józsefvárosi tűcsereprogramot működtető Kék Pont alapítvány. Egészen pontosan a programot a tegnapi napig működtető alapítvány, mostantól ugyanis hivatalosan is vége.

Ahogy arról többször is írtunk, a szervezet szerint "az állandósult önkormányzati támadások, a lejáratási kampány és a különféle ellehetetlenítési kísérletek mellett a január óta tapasztalható forgalom-emelkedés és a súlyos forráshiány" miatt kell leállítani a programot. Bár a program fennmaradására szerintük azért is szükség lett volna, mert idén az Országos Epidemiológiai Központ  által megerősített eredményt közlő HIV kampányszűrésen 2006 óta először pozitív leletet regisztráltak.

Korábban így foglaltuk össze a történetet:

A Kék Pont tűcsereprogramja ellen tavaly ősszel indított harcot a Kocsis Máté vezette józsefvárosi önkormányzat.  Előbb minden előzetes egyeztetés nélkül felmondták az együttműködést az alapítvánnyal,  novemberben pedig a kábítószerügyi fórumból is kizárták őket. Ennek koordinátora ugyanekkor a számos szcientológus rendezvényen szakértőként felbukkant Szomor Katalin lett. De szerveztek a kerületben civilnek beállított tüntetést is, amin önkormányzati képviselők bukkantak fel. Idén áprilisban pedig elutasították a Kék Pont szakmai beszámolóját, aminek eredménye lett, hogy lényegesen magasabb bérleti díjat kell fizetniük az irodáért, ahol a tűcsereprogramot végzik.

A tűcsereprogramot így mutatta be a TASZ dokumentumfilmje:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt