https://444.hu/assets/8_szentmihalyiszabo_peter_hende_csaba_1.jpg

Jó-jó, hát nem szerette a zsidókat, de attól ő még kitűnő művész

POLITIKA
2014 augusztus 28., 16:14
comments 237

El kell vonatkoztatni. Ha nyilasokkal együttműködő Nyírő József méltó arra, hogy a magyar állam emlékezzen rá, ha a nyíltan antiszemita, fasiszta Tormay Cécileről felmerült, hogy utcát nevezzenek el, akkor miért ne adhatná ki az állam közpénzen Szentmihályi Szabó Péter verseit. Olyan ritkán zsidózik vagy cigányozik ő egyértelműen.

Szentmihályi írt már verset a kommunizmushoz, a romák megfélemlítése miatt betiltott Magyar Gárdához, hibáztatta már Magyarország problémáiért a zsidókat, a cigányokat és más itt élő kisebbségeket.

De Hende Csaba szerint jók a versei, úgyhogy ezektől el kell vonatkoztatni.

Így történt, hogy a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő állami cég, a Zrínyi Kiadó kiadta Szentmihályi verseit, a könyv bemutatóján pedig Hende miniszter tartott méltató beszédet. A létező legkínosabbat, amit el lehet képzelni.

Az volt a kérdés, hogy Hendéék hogy kezelik Szentmihályi náculását, beszélnek-e róla bármit, vagy úgy csinálnak, mintha a bácsit tényleg csak sci-fi regényeiről kellene ismerni.

Az ünnepélyes méltatás a régi tiszti házban volt a Stefánián a terembe belépve rögtön egy embermagasságú

Magyar Hadviselt Zsidók Aranyalbuma

feliratú molinó jött szembe.

photo_camera Előtérben a hadviselt zsidók - Botos Tamás

Ezután elég nagy valószínűsége volt, hogy lesz szó Szentmihályi politikájáról is.

„Ugyan az én világomtól távoli, hogy valaki a kommunizmusról írjon verset, vagy akár egy politikai párthoz kötődő meglehetősen visszás szervezetről, de ha ....”

– így kezdte a méltatást Hende, aztán jöttek bezzegakommunisták, és ha nekik lehet bármit, ők leírhatják, hogy a fekáliából jönnek a mélymagyarok, akkor

az a minimum, hogy egy ilyen kiváló ember, mint Szentmihályi Szabó Péter verseit kiadják.

És ez a vonal tartott végig. Hende szerint Szentmihályi

  • kemény és harsány,
  • de nem ért vele egyet,
  • de nem akarja védi a védhetetlent,
  • de nem is ez a fontos.

A méltatással töltött idő felében a miniszter arról beszélt, hogy a költő miért vállalhatatlan, majd miután ezt egy méltató beszédhez képest meglepő részletességgel kifejtette, az idő másik felében elmondta, hogy Szentmihályi vállalhatatlansága miért nem fontos most.

Aztán egy pillanatra úgy nézett ki, hogy lesz valami meglepetés, amikor Szentmihályi kezdett beszélni:

„Sokszor már a tegnapi gondolataimmal sem értek egyet.”

Ezt mondta. De sosem derült ki, hogy konkrétan melyek ezek a gondolatok. Jött a szellemi honvédelem, meg hogy szüksége van az embernek ellenségekre, hogy tudja mi a helyes irány, és egyébként is elég öreg már ő ahhoz, hogyne foglalkozzon se a jelenkor, se az utókor ítéletével.

Aztán a költő felolvasta saját versét a múlandóságról, és az újságírókat kitessékelték a teremből. A meghívott vendégek és rajongók, köztük például Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár szó szerint némán várták, amíg az újságírók kimentek.

photo_camera Hoffmann Rózsa dokumentálja a méltatást - Botos Tamás

Gondolom utána elmondták egymásnak, hogy ki, mit gondol Szentmihályi politikájáról, úgy igazából.

A képeket Botos Tomi készítette. Ha Szentmihályi verseket szeretne olvasni, akkor nézzen szét errefelé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.