Negyvenhárom ENSZ-békefenntartót rabolt el az al-Kaida szíriai szárnya

Mindezt a Golán–fennsík szíriai részén. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hivatala szerint a békefenntartók a szíriai hadsereg és más fegyveres elemek közti heves harcok közepette kerültek fogságba csütörtök reggel. További 81 kéksisakos őrhelyén rekedt a harcok miatt.

Az ENSZ Golán-fennsíkon állomásozó, a Szíria és Izrael közti határterületet ellenőrző katonai missziójának (UNDOF) tagjait, köztük számos fülöp-szigeteki békefenntartót az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyaként számon tartott an-Nuszra Front fegyveresei ejtették fogságba, írta még az ENSZ bejelentését megelőzően a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a Ynet.

Az iszlamisták a mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg alakulatainak támogatásával  szerdán kerítették hatalmukba az el-Kuneitra városánál lévő határátkelőhelyet, ami a két országot elválasztó, az ENSZ által felügyelt semleges övezet határán fekszik, és az egyetlen határátkelő Szíria és Izrael között.

Csütörtökön heves harcok folytak a határátkelőért a felkelők és a szíriai kormányerők között, utóbbiak légicsapásokat mértek az iszlamisták állásaira.

A lázadók szóvivője kijelentette, hogy az ellenzék Bassár el-Aszad elnök hatalmának megtörésére törekszik, és nem jelent veszélyt Izrael számára.

Ugyanakkor a Golán-fennsíkon a közelmúltban több támadás is történt, amelyekért az an-Nuszra Frontot tették felelőssé.

Tavaly már történt egy hasonló incides, akkor a lázadók és a kormányerők közé került fülöp-szigeteki ENSZ katonáknak két csoportját fogták el, majd engedték szabadon a szíriai lázadók. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.