Szabad-e linkelni Jennifer Lawrence meztelen képeire?

jog
2014 szeptember 01., 14:29
comments 207

Ellopták az Appple Icloudjáról egy csomó híresség mangáncélra készült meztelen képeit. Megy is a nagy csámcsogás netszerte, miközben a 4chan és a Reddit, amik pedig nem a szemérmességükről híresek, egymás után szedik le a képekre mutató linkeket. Nem a képeket, a linkeket.

Miért, már linkelni sem szabad?

Úgy tűnik, hogy nem.

Bár a link nem klasszikus értelemben vett tartalom, csak egy hivatkozás a valaki más által közzétett szövegre, képre vagy videóra, külföldön volt már rá példa, hogy valakit elmeszeltek azért, mert például szerzői jogi védelem alatt álló könyvre linkelt. És az még nem is lopott meztelen kép volt.

Az USA Legfelső Bíróságának leghíresebb, 2005-ös ítélete a Grokster fájlcserélő ügyében már 2005-ben azt sugallta, hogy a jog arra tart, hogy az illegális tartalomra mutató hivatkozások közzététele elősegíti a törvénysértést, ezért megtiltható. Ez persze olyan további következményekkel jár, amikbe belegondolni is rossz: az már a döntés után nem sokkal felmerült, hogy ilyen alapon maga a Google is törvénytelenül működik, hiszen rengeteg illegális tartalomra mutató linket tesz közzé.

És mit mond erről a magyar jog?

Semmit.

Mióta Tim Berners-Lee feltalálta a hiperlinket, vagyis 1989 óta Magyarországon senkit nem marasztaltak el, róttak meg vagy csuktak börtönbe pusztán linkelésért. Nincs olyan törvény, ami explicite kimondaná, hogy törvénytelen tartalomra hivatkozni márpedig nem szabad, és így nem létezik precedens sem.

Így aztán csak tippelni lehet arra, vajon hogyan döntene egy magyar bíróság abban az esetben, ha Jennifer Lawrence feljelentene valakit Magyarországon, mert linkelt a meztelen képére. Könnyen elképzelhető, hogy nem úszná meg szárazon.

A legjobb jogi tanács, ami ebben a pillanatban adható: ha a valaki törvénysértő tartalomra linkel, elképzelhető, hogy felelősségre vonható érte, bár az EU-s jogászok közül sokan amellett érvelnek, hogy például a szerzői jogokat sértő tartalomra való linkelés önmagában nem feltétlenül törvénytelen, ahogy azt a sértett felek állítják.

A helyzet az, hogy az EU Bíróságának idei döntése, miszerint még a Google-nek még a teljesen legális tartalomra mutató linkeket is el kell tüntetnie, ha azt kérik tőle, illetve azok a magyar rendelkezések, amelyek a tartalomszolgáltatókat teszik felelőssé a kommentelők hülyeségeiért, arra utalnak, hogy mindenki jobban teszi, ha Jennifer Lawrence meztelen képeit lezárt, felbélyegzett borítékban küldi el barátainak, ismerőseinek, munkatársainak. Vagy szerez egy jó ügyvédet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.