Az MNB szerint okosabb nemzet leszünk, ha beindul a Matolcsy-iskola

gazdaság
2014 szeptember 02., 10:19
comments 49

"Régóta égetően hiányoznak az olyan közgazdasági képzések, amelyek beindításán a jegybank alapítványai jelenleg dolgoznak."

Többek között erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban Balog Ádám, az MNB alelnöke a jegybank 200 milliárdos alapítványi költéseivel kapcsolatban (amiről itt írtunk bővebben). Szerinte "nehéz forintosítva kifejezni, hogy mekkora hatása lehet a képzéseknek", de már "rövid távon már annak jelentős hatása lesz, hogy a Magyarországon dolgozó magyar közgazdászok tollaiból nemzetközi szintű cikkek születnek". Hosszú távon pedig Balog szerint közgadaságilag tudatosabb, okosabb nemzet leszünk. Mindehhez Balog szerint "szokatlan eszközökre" van szükség.

Afféle melléktermék

Szó esik arról a kérdésről is, tulajdonképpen kié ez a 200 milliárd forint.

Balog szerint "egyértelműen megállapítható, hogy a célok megvalósításához szükséges pénzeszközök nem adófizetői és nem is költségvetési forrásból származnak, nem minősülnek államháztartási bevételnek sem". A jegybank pozitív eredménye valójában egy sajátos, a monetáris politika „melléktermékeként” keletkező, afféle „társasági” nyereség, mondja az alelnök. Azért a végére eljut oda:

"természetesen ez ettől még a magyar társadalom közösségéé, a közösség vagyona, hiszen a jegybank végeredményben egy speciális állami vállalat".

A jegybank pedig Balog szerint úgy döntött, ebben az esetben ez a legmegfelelőbb felhasználás.

Korlátozás és meghallgatás

A témára közben az ellenzék is rárepült. Az LMP törvénymódosító javaslattal korlátozná a jegybank költéseit, mondta Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő és Róna Péter, az Ökopolisz Alapítvány társelnöke, korábbi MNB fb-tag kedden. Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM politikusa pedig bejelentette, Matolcsy György jegybank elnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter meghallgatását kezdeményezi a költségvetési bizottságban.

Az MNB tárja fel, hogy milyen politikai és szakmai felhatalmazás birtokában és főként milyen megfontolás alapján döntött úgy, hogy 160 milliárd forinttal támogatja a pénzügyi szakemberek képzését

– közölte a Transparency International, amely közérdekű adatigényléssel fordult az MNB elnökségéhez. Ez megdöbbentő, nemzetközi mércével pedig egyszerűen abszurd, közölte a szervezet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.