Az Európai Bizottság elfogadta az újabb szankciókat, már csak a tagállamoknak kell rábólintani

külföld
2014 szeptember 03., 15:32
comments 20

A javaslatról a tagállamok képviselőit tömörítő tanácsnak van joga dönteni. Az ilyen kérdésekben egyhangú döntésre van szükség.

A bizottság tájékoztatása szerint a javaslat olyan további szankciókat tartalmaz, amik az augusztus 1-jén hatályba lépett gazdasági szankciókat egészítik ki. Akkor az Európai Unió megtiltotta bizonyos orosz bankokkal az értékpapírok kereskedelmét, fegyverembargót rendelt el, valamint megtiltotta az úgynevezett kettős felhasználású, polgári és katonai célokra is használható termékek katonai végfelhasználóknak szánt exportját Oroszországba, emellett egyes olajipari termékekre is exporttilalmat rendelt el.

Diplomaták korábban úgy nyilatkoztak, hogy elképzelhető, hogy a szankcióknak ezt a négy pillérét újabbakkal javasolja majd alátámasztani a brüsszeli testület, ám a bizottság által közzétett közlemény arról tanúskodik, hogy az újabb szankciók is ezt a négy területet, a tőkepiaci hozzáférést, az energiaszektor, pontosabban az olajkitermelés érzékeny technológiáit, a hadiipart és a kettős felhasználású termékek exportját érintik.

A javaslat most az uniós tagállamok nagyköveteiből álló úgynevezett Állandó Képviselők Bizottsága elé került. Egy diplomata a hét elején azt mondta, hogy ha a bizottság elkészíti a javaslatot, akkor a nagykövetek az állam- illetve kormányfőkkel való egyeztetés után, a tőlük kapott közvetlen és világos felhatalmazás birtokában még a héten el is fogadhatják azt.

Az újabb szankciók azután lépnek hatályba, ha kihirdették őket az Európai Unió hivatalos közlönyében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.