Magyarországra fontos feladatot bízna az EU? A Financial Times szerint egy ilyen terv tuti kamu!

POLITIKA
2014 szeptember 04., 12:11
comments 94

El lehet képzelni, hogy mit gondolnak Magyarországról, illetve a kormányról az EU működésére legjobban rálátó emberek, ha egyes politikai terveket azon az alapon ítélnek komolytalannak, hogy azokban Magyarországra fontos ügyeket bíznának.

Pontosan ez történik a Financial Times elemzésében. Juncker bizottsági elnök környezetéből kiszivárogtak az első tervek arról, hogy melyik ország milyen feladatot (biztosi pozíciót) kapna. Az ilyen kiszivárogtatásokat mindig óvatosan kell kezelni, általában a politikai alkufolyamat részei, illetve arra jók, hogy teszteljék a közvélemény és az érdekeltek reakcióját egyes ötletekre.

Na, a mostani kiszivárogtatott listán egyebek között az szerepel, hogy Navracsics Tibor magyar külügyminiszter kapná a kereskedelmi biztos pozíciót. Ez egy elég fontos poszt, Magyarország nagy sikerként könyvelhetné el, ha ezt sikerülne megcsípni.

Annyira erős pozíció, hogy a Financial Times szerint ez az egyik erős bizonyíték rá, hogy a kiszivárogtatott terv kamu, csak az alkudozás része, és az abban szereplő dolgokat Junckerék nem gondolják komolyan.

Navracsics neve a cikkben az

"Egyértelműen tévedés"

kategóriában szerepel.

"Bármilyen erősségei is vannak Navracsicsnak, Orbán Viktor miniszterelnök beárnyékolja, bárki is legyen országa jelöltje. Uniós források szerint valószínű, hogy a magyar jelöltet szívatják majd legjobban a meghallgatásokon. Orbán Juncker ellen szavazott a jelöléskor, már Viviane Redinggel is folyamatosan vitáztak, szóval az, hogy Budapest kapja a nagy becsben tartott kereskedelmi biztosi posztot, az nagyon valószínűtlen."

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.