A kurdok bejelentkeztek a frissen elfoglalt területekre

külföld
2014 szeptember 08., 16:54
comments 10

Kurd követelések késleltetik az egységkormány megalakítását Bagdadban: kurd képviselők hétfőn azt kérték az iraki parlamenttől, hogy csatolják a kurd autonóm tartományhoz az Iszlám Állam (IS) nevű szunnita terrorszervezet által korábban fenyegetett észak-iraki területeket.

A Rudav nevű kurd hírportál arról számolt be hétfőn, hogy a kurd képviselők csak azzal a feltétellel hajlandóak támogatni Haider al-Abádi miniszterelnök kormányalakítási törekvéseit, ha az észak-iraki Kirkuk, Ninive és Dijála tartományokat a kurd autonóm tartományhoz csatolják.

A kormányfő az eredeti tervek szerint hétfőn mutatta volna be kabinetjét, de ez a kurdokkal való vita miatt nem történt meg. Az augusztus elején kinevezett Abádinak elméletileg még szerdáig maradt ideje a kormányalakításra, miután az iraki alkotmány 30 napos határidőt szab erre. A parlament még hétfőn újra szavazhat, de kérdéses, hogy a kurdok részt vesznek-e majd a kormányban. AZ előző kormányfő, a síita Núri al-Máliki kabinetje eredetileg egységkormány volt síitákkal, szunnitákkal és kurdokkal, de először a szunnitákkal majd a kurdokkal is megromlott Máliki viszonya. Abádi számára szintén nagyon fontos lenne, hogy az IS által szorongatott országban egységkormányt tudjon alakítani, ezzel talán elnyerve a lakosság nagyobb részének bizalmát.

A három szóban forgó tartományt régóta többségében kurdok lakják, de azok nem tartoznak a kurdisztáni autonóm tartományhoz. Az elmúlt hetekben mindhárom régiót megtámadták az IS fegyveresei, és miután az iraki katonák elmenekültek előlük, a lakosságot a kurd önvédelmi erők, a pesmergák védték meg a dzsihádistáktól, tehát ezek a területek többségükben most is kurd ellenőrzés alatt állnak. A három régió azért nagyon fontos mindkét félnek, mert óriási olajmezők vannak alattuk. A helyzetről itt írtunk bővebben. (MTI és al-Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.