Csepreghy: Túlzó volt a rendőrségi fellépés

Csepreghy Nándor. Kép: Botos Tamás

Megkérdeztük Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség norvég ügyekkel intenzíven foglalkozó helyettes államtitkárát, mit gondol a hétfői rendőri akcióról, és  indokoltnak tartotta-e a készenléti rendőrség bevetését.

Az államtitkár azt mondta:

"a híradásokból értesülve a rendőrségi fellépésről, azt személy szerint, már csak az érintettek miatt is túlzónak vélem".

Ezzel együtt elmondta azt is, álláspontjuk szerint a Norvég Civil Alap forrásainak esetében közpénzekről van szó, ezért aprólékosan ki kell vizsgálni azok felhasználását.

"Nem gondolom, hogy a kormánynak úgy kellene bizonyítania a sokszínű demokrácia iránti elkötelezettségét, hogy csak azért, mert vele szembehelyezkedő civilekkel találkozik, nagyvonalúan szemet huny szabálytalanságok felett"

- mondta Csepreghy.

A helyettes államtitkár korábbi vitáját Nun Andrással, a Norvég Civil Alap támogatásairól döntő konzorcium egyik alapítványának, az Autonómia Alapítványnak vezetőjével itt lehet megnézni. Csepreghy volt az, aki elsőként beszélt arról, hogy a kormány büntetőfeljelentésre készül a civil szervezetek ügyében.  A hétfői rendőri akció a Kehi múlt héten tett feljelentése után indult, a Kehit pedig a Miniszterelnökség kérte fel a vizsgálatra.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.