Vagy a tanárok, vagy a diákok egy része tiszta hülye a Károlin

oktatás
2014 szeptember 10., 17:53
comments 325

Ajánlást tett közzé honlapján a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke, amelyben diákjaiknak, akik feltehetően mind elmúltak 18 évesek, tehát felnőtt emberek, azt magyarázzák el, hogyan kommunikáljanak a tanszék oktatóival és adminisztrátoraival.

A paródiának tűnő, de minden bizonnyal komolyan gondolt tanácsok szőrszálhasogatása a kafkai bürokrácia és Hoffmann Rózsa kombinációjának olyan szép példája, amilyennel ritkán találkozni.

Az például nem úgy van, hogy a diák reggel csak úgy odaveti a tanárnak a folyosón, hogy jó napot. A tanszéki ajánlás szerint ezt úgy kell mondani, hogy jó napot kívánok. És senkinek eszébe ne jusson Tóth Máriát Tóth Máriának nevezni, hiszen ő a református keresztségben a Tóth Mária tanárnő nevet kapta. Írásban lehet azért Kedves Tanárnő-ként szólítani. A tanszéki adminisztrátorokat lehet Tisztelt Kisasszony-nak, csak senki ne felejtse el a levelet a Tisztelettel vagy Üdvözlettel formulával zárni.

Egy levél megírása a Károlin egyébként nem is a levél megírásával kezdődik, hanem már a diák emailcímének megválasztásával, ami "sokat elárul". A mindenféle fantázianevek használata kifejezetten ellenjavallott, ami alatt feltehetően azt értik, hogy mindenki maradjon a kovacs.peter@citromail.hu-nál a komoly egyetemen komolyanvehetetlen ganjaboy@citromail.hu helyett.

És senki se küldjön az oktatóknak "humoros, ironizáló leveleket", az emotikonok (sőt, smiley-k) használata pedig kifejezetten kerülendő.

A kimerítő iromány végigolvasása után már csak egy kérdés marad:

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.