A Fidesz szigorítja a szexuális bűncselekményekre vonatkozó törvényt

SZEX
2014 szeptember 16., 16:07
comments 119

A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítására vonatkozó javaslatot nyújtott be a fideszes Selmeczi Gabriella és Bánki Erik, hogy ne évülhessenek el a gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekmények.

A javaslatról a tervek szerint az őszi ülésszakban szavaz a parlament (a Fidesznek kétharmada van, szóval nagy vita nem lesz), így a köztársasági elnök még az idén kihirdetheti.

A javaslat szerint fokozott büntetőjogi védelmet kívánnak biztosítani a gyerekeknek és a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek.

Mint írják, a közelmúlt sajnálatos eseményei bebizonyították, hogy „a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni legvisszataszítóbb, gyermekek vagy más kiszolgáltatott személyek sérelmére elkövetett bűncselekmények” esetében az elkövetés után több évtizeddel is felszínre kerülhetnek olyan információk, amik a tettesek felelősségre vonását lehetővé tennék. Így azért, hogy a jövőben az elévülés ne akadályozza az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását, az elévülési szabályok újragondolására van szükség – idézi a javaslatot az MTI.

Az indítvány a Btk. nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményekről szóló fejezetével összefüggésben kizárná azoknak a bűncselekmények az elévülését, amiket 18. életévüket be nem töltött emberek sérelmére követnek el, és a büntetési tételük felső határa több mint 5 év.

Ugyanez vonatkozna azon súlyosabb minősítést megalapozó esetekre, amikor az elkövező hozzátartozója, nevelője, bármilyen hatalmi vagy befolyási viszonyban van a sértettel. A szigorítás alá esne a gyermekprostitúció kihasználása és a gyermekpornográfia minden esete, függetlenül a büntetési tételtől.

Selmeczi Gabriella korábban azt mondta: a 444.hu által feltárt S.-ügy (a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár ügye) irányította rá a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan, gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amiknél az elévülés miatt nem büntethető az elkövető.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.