Így lehetne leigázni a független Skóciát

háború
2014 szeptember 18., 10:41
comments 38

Az igazi skót hazafi a függetlenség ellen szavaz.

Ezt mondja több mint 400 skót veterán katona, mivel az elszakadással a skót hadsereg olyan gyengévé válna, hogy nem tudnák megvédeni a Skót Köztársaságot. Bár fej-fej mellett mennek az unió- és az elszakadáspártiak, a nemmel szavazás mellett a béke talán még annál is jobb érv, mint az, hogy David Cameron nem marad örökre az Egyesült Királyság ura. A Vice megkérdezett egy skót katonai szakértőt, aki 2012-ben írt egy tanulmányt arról, hogy milyen védelmi lehetőségei vannak a skótoknak. (Stuart Crawford korábban a Skót Nemzeti Párt védelmi szóvivője volt, de ma már a liberális demokratákkal van.)

Crawford szerint szinte elképzelhetetlen, hogy valaki megtámadná Skóciát. Kinek kellenének a szélerőműveik? Ki csapna le a skót whiskykészletre? Hogy vehetnék el tőlük a turizmust? De persze ki hitte volna 1980-ban, hogy emberek fogják egymást ölni a Falkland-szigetekért? Skóciának ráadásul van valamennyi olaja és földgáza is.

Ha a függetlenségpártiak nyernének, először is meg kéne egyezni a britekkel a hadsereg felosztásában. Crawford szerint az lenne a reális, ha Skóciának kb. 5000 aktív és ugyanennyi tartalékos katonája, 60 harci repülője és egy 20-25 hajóból álló flottája lenne – ezzel valahol Írország és Dánia hadereje közé lőné be magát. Persze a modern hadviselésben minden fejlett fegyver méregdrága, így a kis ország nem igazán tudna bevásárolni. De az is gond lehet, hogy a skótok nem tudnának hol gyakorolni, így például a britekhez hasonlóan Kanadába járhatnának gyakorlatra.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne leigázni Skóciát, Crawford azt mondta, hogy először is fizikailag vagy elektronikusan (ahogy például az USA csinálta Irakban) el kell lehetetleníteni a légvédelmet. Aztán a kommunikációs hálózatot és az infrastruktúrát kell hazavágni, például a Forth Road- és a Kingston-híd felrobbantásával. Végül a kulcspozíciókat kéne bevenni, például a reptereket. De persze mindez mit sem érne, ha Skócia NATO-tag lenne, hiszen az 5. cikk értelmében, ha valaki megtámad egy NATO-tagországot, akkor az összeset megtámadja, így az egész nyugati világ a védelmére kelne.

Az oroszok a második világháború vége óta közel repülnek Nagy-Britannia légteréhez, hogy teszteljék a reakcióidejüket. De mi lenne, ha Putyin be akarná venni a független Skóciát? Crawford szerint Amerika nem hagyná – még akkor sem, ha Skócia nem lenne NATO-tagállam.

És hogy mi lenne, ha Anglia akarná visszahódítani Skóciát? A skót katonai szakértő ezt még csak elképzelni sem volt hajlandó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.