Ha nincs nő, nem megyek el

egyenlőség
2014 szeptember 22., 05:00


„Tisztelt Uram! Tisztelettel felkérjük, hogy tartson előadást konferenciánkon. A további felkért előadók: mind férfiak.”

Igen, ez egyrészt a magyar valóság, másrészt az a szervezési mód, ami miatt a skandináv országokban a felkérésre, sőt a részvételre az alábbi válasz érkezik: „tacka nej/takk nei”. Köszönöm, nem.

Skandináv módi

Svédországban és Norvégiában azokon a konferenciákon, ahol a nők nem képviseltetnék magukat az adott panelben, vagy kerekasztal beszélgetésen, így utasítják vissza a részvételt a férfiak is.

Bár a skandináv országokban a világ más részeihez képest kifejezetten nagy arányban vesznek részt a nők a közéletben és a munkaerőpiacon, és a nemek közötti egyenlőségre is kifejezetten érzékenyek a hétköznapokban, a nyilvános szakmai fórumokat azért még ott is sokszor a férfiak uralják.

Bármilyen szakmai, üzleti politikai rendezvényről is legyen szó, egyáltalán nem ritka, hogy csak férfiak a megszólalók, panelrésztvevők. Fredrik Wass, a #TackaNej társ-alapítója szerint sok szó esik a nemek közötti egyenlőségről, de ők úgy döntöttek inkább csinálnak valamit, ez szemmel láthatóan nem elég. A #TackaNej ( Svédország ) és #TakkNei ( Norvégia ) hashtagok alatti visszautasítások célja az, hogy ráirányítsák erre a problémára a szakmai rendezvények szervezőinek figyelmét.

A három férfi tavaly ősszel kezdett bele a mozgalmárkodásba Svédországban, elsősorban a közösségi médiában terjesztve a bojkott felhívást. Azt szeretnék, hogy minél előbb okafogyottá váljon a kezdeményezés azzal, hogy nem feledkeznek meg a szervezők arról, hogy a szakmai fórumokra női megszólalót is meghívjanak.

A #TackaNej honlapján több, mint kétszáz ismert személyiség, egyetemi professzorok és sikeres vállalkozók neve olvasható, akik vállalják, hogy minden meghívásuk esetén megkérdezik, a rendezvényen milyen a női előadók aránya. Ha a vita csak a férfiaké lenne, ezek a férfiak a meghívást köszönettel visszautasítják.

Magyar férfiklubok

Magyarországon akármerre nézünk, a nyilvános események, szakmai konferenciák, pódiumbeszélgetések, közéleti viták mintha férfiklubok lennének: negyvenes férfiak ülnek az elnökségben, felügyelőbizottságban, elemeznek, döntenek és tárják fel a jövőt előttünk. Sokszor nem érzi senki sem kínosnak, hogy a nyilvános fórumokon is négy-hat-nyolc-tíz férfi ül félkörben és magyarázza a világot nekünk. Legyen szó blogger-találkozóról, menedzsertalálkozóról, Tusványosról, vagy szabadegyetemekről. Nemcsak a politikához, az információtechnológiához és a pénzügyekhez, de a kultúrához is csak férfiak értenek Magyarországon?

A Tesztoszteron Magazinban alig győzzük gyűjteni a hasonló rendezvények sajtófotóit. Nem mintha nem lehetne számos hozzáértő, jó előadó nőt találni az adott témákban. Gyanítjuk, fel sem merül, hogy keresni kéne. Ehhez képest még a leginkább nőket célzó hasonló eseményeken is általános, hogy férfi résztvevő emeli az est fényét (és hát sokak szerint a komolyságát is). Na jó, néha már annyira feltűnő az egyhangúság, hogy legalább az esemény moderátorának nőt kérnek fel, azonban teljesen megszokott és úgy látszik, nem sokakat zavar, hogy a teljes értékű résztvevők között csak férfiak vannak.

Nekünk nagyon tetszik a skandináv kezdeményezés, hogy a felkért férfi előadók figyelmeztessék a szervezőket arra, egy fontos dologról megfeledkeztek. De még jobban tetszene, ha a nők jelenléte természetes lenne. Mindenhol. A politikában, az üzleti életben és a konferenciák előadói között is.

Vajon van ma itthon akár csak száz olyan férfi, aki egy újabb "férfiklubos" megjelenés meghívójának olvasása után visszaírna, hogy amíg nincs legalább egy-két nő a megszólalók között, addig "köszönöm, de nem"?

Ha van ilyen bátor jelentkező, kérjük írjon nekünk a (@mailto) koszdenem@gmail.com címre. (Név, titulus, cég, szervezet, visszaigazolásra alkalmas elérhetőség) Amint az első 50 ismert ember jelentkezése megérkezik és ellenőrzésre/visszaigazolásra kerül, örömmel tesszük közzé névsorukat. Reméljük erre nem mondja senki: kösz, nem....

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.