Olyan a menekülthelyzet, mint a második világháború idején volt

külföld
2014 szeptember 24., 13:13
comments 104

Az afrikai és közel-keleti konfliktusok miatt az utóbbi időben annyian menekültek el otthonukból, mint a második világháború idején, mondta el Berlinben az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet németországi főtitkára.

A jelenleg számon tartott 51 millió menekült túlnyomó része a saját hazájában, míg mintegy 18 millióan külföldön kerestek menedéket, mondta el Selmin Caliskan. Ezekre a drámai fejleményekre tekintettel Európának végre fel kell hagynia bezárkózási politikájával, amellyel gyakorlatilag beletörődik az emberi jogok elárulásába és abba, hogy a Földközi-tenger tömegsír legyen.

Idén 2500 menekült vesztette életét, miközben megpróbált átkelni a Földközi-tengeren.

Caliskan alapvetően hibásnak tartja azt a stratégiát, miszerint a menekültek útvonalát képező tranzitországokkal, például Líbiával együttműködve egy ütközőzónát hoznának létre Európa körül.

photo_camera Jazidi menekültek Kurdisztánban (AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

Günter Burkhardt, a Pro Asyl nevű jogvédő szervezet vezetője elmondta, hogy kudarcot vallott az úgynevezett dublini eljárás, amelynek értelmében minden menedékkérőnek abban az országban kell menekültstátusért folyamodnia, amelynek területére először lépett. Ennek ellenére Németország és néhány más európai uniós (EU) tagállam továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a menekültek felvétele terén az unió határán lévő államokra, köztük Olaszországra és Görögországra háruljon a felelősség.

"Európa véget kell, hogy vessen a határainál bekövetkező halálozásoknak"

- követelte Burkhardt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.