Megbüntették a kispesti Waldorf-iskolát, mert elutasítottak egy fiút, akit leszbikus pár nevel

oktatás
2014 szeptember 26., 09:32
comments 130

Mivel a Waldorf kifejezetten az elfogadó szemléletéről híres, nem hitték volna, hogy épp itt lesz gond. Ezt nyilatkozta az Indexnek annak a hetedikes fiúnak az anyja, akit nem vettek fel a kispesti Waldorf iskolába. Az elutasítás oka az volt, hogy a gyerek anyja leszbikus párkapcsolatban él.

Az elutasítás még tavaly, augusztus végén történt, most hozott benne döntést az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Az iskola azzal védekezett, hogy „féltették a gyereket az osztályközösség domináns tagjainak esetleges agresszív fellépésétől”, és olyan helyzetek állhattak volna elő, amit a pedagógus nem tudott volna megfelelően kezelni.

Az EBH szerint ez „átsugárzó diszkrimináció”, vagyis a hátrányt valaki nem a saját, hanem rokona tulajdonsága alapján szenvedi el. Az Index idézi a hatóságot, ami kimondta, hogy „az oktatási intézmények egyik feladata épp a gyerekek egymás iránti toleranciára nevelése, és nem lehet mentség, ha a pedagógus alkalmatlan a konfliktusok kezelésére”.

A hatóság az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt 50 ezer forintra büntette az iskolát.

Az anya, Schmidt Orsolya azt nyilatkozta: a fiának teljes döbbenetet okozott, amikor megtudta, hogy elutasították. Őt addig sehol nem diszkriminálták. A nőnek van egy lánya is, de hasonló rossz tapasztalata még egyik gyerekével sem volt korábban, pedig nem titkolta el leszbikus élettársi kapcsolatát. A fiú a waldorfos jelentkezés előtt fél évvel került át egy egyházi fenntartású iskolába. Az elutasítás után végül ott is maradt. 

A Waldorf-iskola azt nyilatkozta, hogy az elutasítás kizárólag arra az időpontra és arra az osztályfokra volt érvényes. Utólag felajánlották, hogy a gyerek jelentkezhet 9. osztályba, de a szülők már nem akarják beiratni oda a fiút.

A családnak a Háttér Társaság a Melegekért jogvédő civil szervezet adott segítséget, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz forduljanak. A Háttér munkatársa, Dombos Tamás az mondta az Indexnek, hogy az ügy túlmutat önmagán, egy rendszerszintű problémára hívja fel a figyelmet. Ezek a családok már a társadalmi valóság részéve váltak, de az oktatási és egészségügyi intézményeket teljesen felkészületlenül éri ez a családmodell. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.