Pont azelőtt adták el részvényeiket az Apple vezetői, hogy zuhanni kezdett az árfolyam

Három nappal azelőtt adott túl Apple-részvényein a cég vezérigazgatója, Tim Cook és a cég másik négy vezetője, hogy az árfolyam megbicsaklott.

Mindez akár gyanús is lehetne, de Cook és társai a 10b5-1 szabálynak megfelelően értékesítették részvényeiket, vagyis egy előre egyeztetett részvényértékesítési terv alapján. A szabályt pont azért hozták, hogy a cégek belső emberei anélkül értékesíthessék részvényeiket, hogy felmerülne a bennfentes kereskedés gyanúja.

Azért még így is gyanús lehetne az egész. Például az, hogy a részvényeladást előre eltervezetten az új Iphone bejelentése körülre tervezték - két részletben adtak el részvényeket, szeptember 5-én és 22-én, tehát a bejelentés előtt és után is.

De ahhoz, hogy ez gyanús legyen, tudni kéne, hogy az új Iphone megjelenése jót vagy rosszat tesz az árfolyamnak - ez olyasvalami amiben a befektetők vitái nem jutottak nyugvópontra.

Most viszont elég jól sült* el a részvényeladás:

a részvényárfolyam az eladás után két nappal zuhanni kezdett a #bendgate és az Ios-bukta miatt.

(Via Business Insider)

*14:17 Edit - typo

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.