Meghalt Antti Lovag

gyász
2014 szeptember 27., 17:30
comments 20

94 évesen, Franciaországban, a tourette-sur-loup-i otthonában. Ő volt a híres buborékházak budapesti születésű tervezője, akinek ugyan az anyja finn, az apja pedig orosz volt, mégis magyarnak tartotta magát. A halálhírét a család közölte.

Antti Lovag 1920-ban született Budapesten. Hajóépítő mérnöknek tanult Stockholmban, majd 1947-ben Párizsba ment, ahol az École nationale supérieure des beaux-arts hallgatója lett. Többek között Jean Prouvé, a híres építész tanította.

Az 1960-as évek elejétől Lovag építész helyett habitológusnak nevezte magát, és társai (Pascal Haüsermann, Jean-Louis Chanéac és Jacques Couelle) mellett a természet által ihletett formákkal kezdett kísérletezni. Céljuk olyan életterek megteremtése volt, amik természetesek és harmóniában vannak az emberi testtel. Terveikben még a bútoroknak is az épületek ívét kellett követniük.

1968-ban látott hozzá első buborékháza, a Maison Gaudet megvalósításához Tourette-sur-Loup településen. Az épületet 30 évig készült, és 1998-ban műemlékké nyilvánították. Antti Lovag az Azúrparton is több épületet tervezett. 1975 és 1991 között építette Pierre Bernard mágnásnak a Palais Bulles-t. A Théoule-sur-Merben lévő világhírű buborékházat 1992-ben Pierre Cardin divatcézár vásárolta meg.

A buborékház-tervezőket tömörítő Homme et habitat nevű szervezet elnöke, Christian Roux szerint Antti Lovag meghatározó alakja volt az építészet fejlődésének, és forradalmasította az építészetet, az ő elképzeléseit idézi például a manapság egyre inkább terjedő 3d-s nyomtatás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.