Nem igaz, hogy a hagyományos oktatás hatékonyabb, mint az online elvégzett kurzusok

oktatás
2014 szeptember 28., 14:42
comments 37

Nyugati országokban egyre inkább terjedő tendencia az online végezhető kurzusok megjelenése. Most végeztek először olyan alaposabb kutatást, ami azt vizsgálta, hogy hatékonyságban ezek hogyan viszonyulnak a hagyományos, tanteremben osztálynak leadott kurzusokhoz.

És az első eredmények szerint nincsenek nagy különbségek. A felmérésben a MIT, a Harvard és a kínai Tsinghua egyetem kutatói vettek részt. És mint a kutatást vezető David Pritchard írja, tudják, hogy ez a téma nagyon ellentmondásos, számos oktató véli úgy, hogy az online oktatási módszer nem lehet hatékony, vagy csak azok esetében, akik már eléggé sokat tanultak.

De a felmérések most mégis mást mutatnak. A kutatásban a diákok egy része az MIT fizika szakának egy mérnöki kurzusát online végezték el, a többiek pedig a hagyományos, tantermi formában. A kurzust lezáró tesztek értékelése pedig azt mutatta, hogy a tantervet online követő diákok többet tanultak meg a félév anyagából, mind a bejáró diákok, akiknek hagyományos keretek között kellett a tananyaghoz nyúlniuk.

A kurzus előtt szintfelmérő teszteket is írattak a diákokkal, és a kutatás egy másik meglepő eredménye az lett, hogy azok is a többiekhez hasonlóan jól haladtak az online anyaggal, akik korábban a legkevesebbet tudtak erről a témáról. Azaz a javulás mértéke mindenkinél hasonló volt, függetlenül az előzetes tudás meglététől vagy meg-nem-lététől.

A felmérés módszertanát azért is nehéz kikezdeni, mert a hagyományos kurzusukat már régóta ezzel vizsgálják a világ legjobb műszaki egyetemének számító MIT-en, de ez volt az első alkalom, hogy a módszert egy online alkalomra is alkalmazták. És Pritchard szerint az eredmények azt mutatják, hogy az online kurzusra járók fejlődése ugyanakkora vagy akár nagyobb, mint azoké, akik rendes kurzusra jártak. (Phys.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.