A kormány megkérdezte, hogy mire költsék az adót. Majd tök másra verték el

POLITIKA
2014 szeptember 29., 06:53
comments 103

Még 2009-ben 1,1 milliárd forintot ajánlott fel 177 ezer ember a személyi jövedelemadójuk 1 százalékából parlagfű-mentesítésre. Az emberek hiába döntöttek, a minisztérium teljesen másra költötte, írja a hvg.hu. Az adózok minden évben a személyi jövedelemadójának 1+1 százalékát felajánlhatja civil szervezeteknek, egyházaknak vagy az Országgyűlés által meghatározott költségvetési előirányzatra is. Ilyen a parlagfű-mentesítés is. A Parlagfűpollen No Társaság a TASZ segítségével 2013-ban közérdekű adat kiadása iránt pert indítottak a minisztérium ellen, hogy megtudják pontosan mire is ment el a pénz. Egy hete végre megkapták a pontos kimutatást. Eszerint

  • 642 milliót a minisztérium egyszerűen átcsoportosított más célra,
  • 542 milliót zároltak,
  • 100 milliót meg visszatartottak.

A zárolt félmilliárdot később felszabadították, abból

  • 120 milliót végkielégítésre és informatikai kiadásokra,
  • 105 milliót tanyafejlesztési programra,
  • 70 milliót génmegőrzésre,
  • 247 milliót többletfeladatra,

költöttek. Parlagfű-mentesítésre fégül csak 483 millió maradt, de ebből is lehúztak még 20 milliót végkielégítésre. A maradékból légi felderítést finanszíroztak, irodaszereket vettek, értékelő anyagokat készítettek. De vettek laptopot meg édes-sós sütiket is. Meg egy Ford Ranger terepjárót is. Csak parlagfüvet nem irtottak. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.